Zpět na seznam

Yam zelný

Dioscorea sativa

Detail
Kategorie Ovíjivé
Barvy rostliny zelená
Tvary rostliny hrozen
Barvy listů zelená
Tvary listů srdčité, vstřícné
Typy listů listnaté, stálezelené
Požadavky rostliny slunce, polostín, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy
Použití rostliny v potravinářství
Použitelné části rostliny hlíza
Popis

Yam zelný je vytrvalá, ovíjivá rostlina, s podlouhlými kořenovými hlízami.

Listy jsou střídavé nebo vstřícné, někdy v přeslenech, zelené, lesklé, na bázi srdčité.

Květy jsou drobné, nazelenalé, uspořádané do klasovitých hroznů, které vyrůstají z paždí listů.

Plod je vejčitá tobolka, ve které je asi 6 semen.

Čeleď:
Dioscoreaceae – smldincovité

Původ:
Yam zelný pochází z tropické Asie, kde se hojně pěstuje. Je rozšířen v tropických a subtropických oblastech Afriky a Ameriky. Velkým pěstitelem je také Ghana.

Pěstování:
Yamy se pěstují podobně jako brambory, z hlíz buď celých, nebo rozkrájených tak, aby každý díl obsahoval očko. K vysazeným hlízám se zarážejí tyče, které jsou oporou pro stonek. Rostliny vyžadují výživnou, dobře propustnou, humózní půdu a dostatečnou zálivku během celého vegetačního období, časté okopávání a hnojení.

Hlízy se sklízejí 7 - 9 měsíců po výsadbě, kdy listy začínají žloutnout. Velikost hlíz kolísá podle kultivarů, u víceletých exemplářů dosahuje i 10 kg. Také barva na řezu může být bílá, načervenalá až fialová.

Hlízy pro uskladnění musí být naprosto vyzrálé a suché, uchovávají se v temnu.

Použití:
Hlízy se konzumují vařené nebo pečené místo brambor, ze sušených se mele mouka a vyrábí se z nich škrob. Odpad hlíz je dobrým krmivem.

Pro delší skladování se hlízy krájejí na plátky a suší. Z rostliny se zužitkovává také nať, syrová nebo upravená jako salát, nebo jako vařená zelenina, podobně jako špenát.
Nové fotografie rostlin