Detail
Kategorie |
Ovíjivé |
Barvy rostliny |
zelená
|
Tvary rostliny |
hrozen
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
srdčité, vstřícné
|
Typy listů |
listnaté, stálezelené
|
Požadavky rostliny |
slunce, polostín, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
hlíza
|
Popis
Yam zelný je vytrvalá, ovíjivá rostlina, s podlouhlými kořenovými hlízami.
Listy jsou střídavé nebo vstřícné, někdy v přeslenech, zelené, lesklé, na bázi srdčité.
Květy jsou drobné, nazelenalé, uspořádané do klasovitých hroznů, které vyrůstají z paždí listů.
Plod je vejčitá tobolka, ve které je asi 6 semen.
Čeleď:Dioscoreaceae – smldincovité
Původ:Yam zelný pochází z tropické Asie, kde se hojně pěstuje. Je rozšířen v tropických a subtropických oblastech Afriky a Ameriky. Velkým pěstitelem je také Ghana.
Pěstování:Yamy se pěstují podobně jako brambory, z hlíz buď celých, nebo rozkrájených tak, aby každý díl obsahoval očko. K vysazeným hlízám se zarážejí tyče, které jsou oporou pro stonek. Rostliny vyžadují výživnou, dobře propustnou, humózní půdu a dostatečnou zálivku během celého vegetačního období, časté okopávání a hnojení.
Hlízy se sklízejí 7 - 9 měsíců po výsadbě, kdy listy začínají žloutnout. Velikost hlíz kolísá podle kultivarů, u víceletých exemplářů dosahuje i 10 kg. Také barva na řezu může být bílá, načervenalá až fialová.
Hlízy pro uskladnění musí být naprosto vyzrálé a suché, uchovávají se v temnu.
Použití:Hlízy se konzumují vařené nebo pečené místo brambor, ze sušených se mele mouka a vyrábí se z nich škrob. Odpad hlíz je dobrým krmivem.
Pro delší skladování se hlízy krájejí na plátky a suší. Z rostliny se zužitkovává také nať, syrová nebo upravená jako salát, nebo jako vařená zelenina, podobně jako špenát.