Detail
Kategorie |
Ovíjivé |
Barvy rostliny |
červená, bílá
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
srdčité, řapíkaté
|
Typy listů |
listnaté, stálezelené
|
Požadavky rostliny |
slunce, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod
|
Popis
Batatovník jedlý je bylinná levotočivá liána, celá prostoupená mléčnicemi.
Listy jsou střídavé, dlouze řapíkaté, převážně laločnaté, se srdčitou bází.
Květy jsou nálevkovité, bílé až červené, na dlouhých stopkách vyrůstají v paždí listů, vzhledem připomínají náš svlačec.
Plodem jsou 1 - 2 semenné kulovité tobolky. Hlízy jsou vřetenovité až válcovité, podle odrůdy s dužinou bílou až sytě oranžovou.
Čeleď:Convolvulaceae – pupencovité
Původ:Rostlina pochází ze Střední Ameriky, někteří autoři tvrdí že z Afriky nebo východní Asie. Pěstuje se v Mexiku, na souostroví Karibského moře, v Polynésii, na Novém Zélandě, ojediněle i ve Španělsku.
Pěstování:Malé hlízky nebo jejich části s klíčícími pupeny se sázejí do půdy asi 20 cm hluboko. Nejdříve se musí okopávat a odplevelovat, ale brzy listy přikryjí půdu a ošetřování není potřebné. Vyžaduje propustné půdy, tropické a subtropické oblasti a plné sluneční záření. Hlízy se sklízení za suchých dnů v době žloutnutí listů tak, aby se pokud možno nepoškodily. Poraněné, za vlhka sklizené hlízy snadno podléhají zkáze.
Použití:Plody se jedí vařené nebo pečené, v obchodech se prodávají také sušené, vyrábí se z nich mouka a alkohol, získává škrob a připravuje sirup. Hlízy i nadzemní části jsou dobrým krmivem, mladé nadzemní výhonky se konzumují jako zelenina.