Detail
Kategorie |
Okrasné listem |
Výška rostliny |
do 1 m
|
Šířka rostliny |
do 75 cm
|
Barvy listů |
zelená, žlutozelená, zelenobílá
|
Tvary listů |
dlanitě složené
|
Typy listů |
listnaté, stálezelené
|
Požadavky rostliny |
slunce, polostín, vlhko, nenáročné
|
Popis
Tato rostlina je také nazývána „deštníkový strom“. Je velká, stálezelená, má dlouhé štíhlé stonky, které jsou zakončeny jednotlivými paprskovitě se rozbíhajícími, úzkými lesklými zelenými nebo panašovanými listy, které svým uspořádáním připomínají deštník. Mladé rostliny mají na jednom stonku pět listů a dospělé 12 i více.
Schefflera arboricola rychle roste, je poměrně odolná, vyžaduje snadnou péči, dorůstá do výšky 1,8m a šířky 75cm. Schefflera actinophylla roste pomaleji.
Čeleď:Araliaceae (aralkovité)
Původ:Šeflera pochází z Austrálie a jihovýchodní Asie.
Pěstování:V zimě dopřejeme rostlině teplotu do 10 stupňů, během roku by pak teplota neměla překročit 20 stupňů. Ke svému růstu potřebuje světlé místo, ale ne přímé slunce. Dobře si zvykne i na stinné místo, jen prudký přechod z prudkého světla do stínu nesnáší.
Přes léto vydatně zaléváme, v zimě jen mírně. Půda by ale neměla vyschnout. Rostlina potřebuje vysokou vlhkost, proto musíme listy často rosit a zajistit dobré větrání, jen průvan by ji mohl poškodit.
Hnojení:Přihnojujeme od dubna do září každé dva až tři týdny tekutými hnojivy. Během teplého období se může doba růstu prodloužit a je tedy třeba prodloužit i dobu přihnojování.
Přesazování:Přesazujeme každé dva roky na jaře, když rostlina prokoření celý květináč. Použijeme běžnou zemní směs. Pokud hnojení a přesazováni zanedbáme, začnou rostlině opadávat listy.
Škůdci:Šeflera bývá často napadena roztoči, kteří sají šťávu z měkkých tkání zejména mladých výhonků. Jejich lepkavé výkaly podporují vznik houbových chorob, např. černí.
Během léta je proto třeba postřikovat rostlinu každé dva týdny speciálními akaricidními přípravky. Někdy se také objevuje červec. Pokud se objeví na spodní straně listů hnědé pukličky, je dobré je jemně setřít látkou namočenou v denaturovaném lihu.