Foto: Zapota
Detail
Kategorie Ovoce
Výška rostliny od 4 m do 16 m
Barvy rostliny bílá, růžová
Barvy listů zelená
Tvary listů zpeřené
Typy listů listnaté, opadavé
Měsíce plodů Červen, Červenec
Měsíce kvetení Duben, Květen
Požadavky rostliny slunce, vlhko, teplomilná, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost
Použití rostliny solitéra, v zemědělství, v potravinářství
Použitelné části rostliny plod
Popis

Zapota je střední až vysoký strom 4 -16m s dlouhými , lesklými listy. Délka jeho života je střední. Plody jsou velké asi 6cm, kulaté bobule s tuhou hnědou slupkou a s nasládlou dužinou podobnou hruškové. Uvnitř je jádřinec obsahující až tucet černých, lesklých a nejedlých semen,podobných jablečným jádrům. Mléčná šťáva, latex, vytékající z kmene, se může zachytávat podobně jako kaučuk. Sbírá se, sráží za horka a z lepkavé, vyčištěné a usušené hmoty se získává gumovitá klovatina, tzv. chicle.
Místní odrůdy se pěstují pro plody, o které je ale malý zájem, protože se mohou jíst jen plně vyzrálé. Velká poptávka je naopak pro chicle, odrůdy šlechtěné na produkci latexu, poskytují ročně až 3kg suroviny.

Původ:
Zapota pochází ze Střední Ameriky, kde se také nejvíce pěstuje. Ve venezuelských pralesích dosud roste planě. Dlouho byla pěstována spíše extenzivně a teprve objev módní novinky – žvýkačky- znamenal prudký vzrůst spotřeby chicle, ze které se žvýkací guma vyrábí. Nyní je významnou plodinou Mexika a středoamerických států.

Čeleď:
Sapotaceae

Pěstování:
Zapota vyžaduje velmi teplé a vlhké podnebí a bohatou půdu. Stromy dosahují různé velikosti a ves skleníku plodí jen zřídka, mohou být ale použity jako hrnkové rostliny.
Zapota je velmi ozdobná svými listy, plody jsou v přírodě oblíbenou potravou zvířat.
Prvních pět let se obvykle pěstuje společně s luštěninami.

Sklizeň:
Lépe je nechat plody dozrát až po utržení, po několika dnech změknou a vyzrají do strupovité, elastické konzistence.. Na stromě se do nich natáhne latex, který jim dodá příliš kyselou chuť, dokud nezhniličí, podobně jako mišpule.

Použití:
Dokonale vyzrálé plody jsou výborným stolním ovocem. V chladu se mohou skladovat měsíc i déle.
Tvrdé a trvanlivé zapotové dřevo se užívá k výrobě rukojetí a nástrojů.

Množení:
Množí se semeny, kvalitnější odrůdy se roubují. Nutný je pouze nápravná řez.
Nové fotografie rostlin