Detail
Kategorie |
Ovoce |
Výška rostliny |
od 4 m
do 16 m
|
Barvy rostliny |
bílá, růžová
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
zpeřené
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Měsíce plodů |
Červen, Červenec
|
Měsíce kvetení |
Duben, Květen
|
Požadavky rostliny |
slunce, vlhko, teplomilná, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost
|
Použití rostliny |
solitéra, v zemědělství, v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod
|
Popis
Zapota je střední až vysoký strom 4 -16m s dlouhými , lesklými listy. Délka jeho života je střední. Plody jsou velké asi 6cm, kulaté bobule s tuhou hnědou slupkou a s nasládlou dužinou podobnou hruškové. Uvnitř je jádřinec obsahující až tucet černých, lesklých a nejedlých semen,podobných jablečným jádrům. Mléčná šťáva, latex, vytékající z kmene, se může zachytávat podobně jako kaučuk. Sbírá se, sráží za horka a z lepkavé, vyčištěné a usušené hmoty se získává gumovitá klovatina, tzv. chicle.
Místní odrůdy se pěstují pro plody, o které je ale malý zájem, protože se mohou jíst jen plně vyzrálé. Velká poptávka je naopak pro chicle, odrůdy šlechtěné na produkci latexu, poskytují ročně až 3kg suroviny.
Původ:Zapota pochází ze Střední Ameriky, kde se také nejvíce pěstuje. Ve venezuelských pralesích dosud roste planě. Dlouho byla pěstována spíše extenzivně a teprve objev módní novinky – žvýkačky- znamenal prudký vzrůst spotřeby chicle, ze které se žvýkací guma vyrábí. Nyní je významnou plodinou Mexika a středoamerických států.
Čeleď:Sapotaceae
Pěstování:Zapota vyžaduje velmi teplé a vlhké podnebí a bohatou půdu. Stromy dosahují různé velikosti a ves skleníku plodí jen zřídka, mohou být ale použity jako hrnkové rostliny.
Zapota je velmi ozdobná svými listy, plody jsou v přírodě oblíbenou potravou zvířat.
Prvních pět let se obvykle pěstuje společně s luštěninami.
Sklizeň:Lépe je nechat plody dozrát až po utržení, po několika dnech změknou a vyzrají do strupovité, elastické konzistence.. Na stromě se do nich natáhne latex, který jim dodá příliš kyselou chuť, dokud nezhniličí, podobně jako mišpule.
Použití:Dokonale vyzrálé plody jsou výborným stolním ovocem. V chladu se mohou skladovat měsíc i déle.
Tvrdé a trvanlivé zapotové dřevo se užívá k výrobě rukojetí a nástrojů.
Množení:Množí se semeny, kvalitnější odrůdy se roubují. Nutný je pouze nápravná řez.