Detail
Kategorie |
Ovoce |
Barvy rostliny |
žlutá
|
Tvary rostliny |
hrozen
|
Barvy listů |
zelená
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Měsíce plodů |
Srpen, Září
|
Měsíce kvetení |
Srpen
|
Požadavky rostliny |
slunce, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, hlinitopísčité půdy, lehké půdy, propustné půdy, nenáročné, humózní půdy
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod
|
Popis
Vinná réva odrůda
Muškát moravský má listy středně velké, pětilaločné, bez ochlupení, řapíkový výkrojek je otevřený.
Hrozen je středně velký až velký. U základu se třapina slabě rozvětvuje. Bobule je středně velká, kulatá, žlutá s voskovitým ojíněním. Chuť je výrazně muškátová.
Tato odrůda raší koncem dubna, kvete ve druhé polovině srpna. Dozrává v polovině září.
Čeleď:Vitaceae – révovité
Původ:Odrůda byla vyšlechtěna na Šlechtitelské stanici vinařské v Polešovicích panem V. Křivánkem. Vznikla křížením odrůd
Muškát Ottonel x
Prachtraube.
Pěstování:Odrůda je vhodná pro všechny naše vinařské, ale i okrajové oblasti pěstování vinné révy. Je možné ji pěstovat i v zahrádkách.
Pro pěstování jsou vhodné svahovité pozemky. Odrůda nesnáší suché půdy nebo nedostatek vláhy. Sucho snižuje vitalitu keřů a negativně ovlivňuje aroma. Vhodné jsou půdy hlinité a hlinitopísčité.
Rostlina má dobré vyzrávání jednoletého dřeva, odolnost vůči mrazům je dobrá.
Tuto odrůdu pěstujeme na středním nebo vysokém vedení s řetězem na dva tažně. Při pěstování v zahradách na konzum čerstvých hroznů nebo na výrobu burčáku je možné pěstovat tuto odrůdu i na pergolách. Podle půdních podmínek použijeme odnože
Kober 5 BB,
Kober 125 AA a
Teleki 5C.
Choroby, škůdci:Odolnost této odrůdy proti plísni révové je nižší, padlí révové poškozuje tuto odrůdu středně. Odolnost proti plísni šedé je nízká až střední. Atraktivní muškátové aroma hroznů přitahuje savý hmyz, který poškozuje bobule a ty jsou potom napadány plísní šedou, zejména v případě deštivého počasí v období dozrávání hroznů.
Použití:Odrůda se používá k výrobě odrůdových vín s jemným muškátovým aroma, svěžích s jemnou kyselinkou. Vzhledem k muškátovému aroma se může použít i na výrobu určitých druhů šumivých vín. Je také vhodná na výrobu nealkoholických nápojů a hroznových šťáv.