Detail
Kategorie |
Dvouletky |
Tvary rostliny |
okolík
|
Barvy listů |
zelená
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Požadavky rostliny |
slunce, polostín, vlhko, hlinité půdy, propustné půdy, nenáročné
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
list, stonek, kořen
|
Popis
Petržel zahradní je vedle mrkve u nás nedůležitějším druhem kořenové zeleniny. Je to dvouletá až vytrvalá rostlina.
Po opálení se v květech rostliny vyvíjejí dvounažky, uspořádané do bohatě složených okolíků. Plod se v době zralosti rozpadá ve dvě nažky, spojené nitkovitým plodonošem. Nažky jsou v obrysu půlkruhovité, na hřbetní straně vypouklé, na břišní ploché. Na hřbetě vystupují tři mírně zvlněná žebra, na břišní straně je patrná jizva po plodonoši, na vrcholu zbytek po čnělce. Oplodí je svraštělé, matné nebo slabě lesklé, lysé, hnědé nebo šedohnědé. Plody jsou dlouhé asi 3 mm a široké 1 mm.
Klíční listy jsou úzce podlouhlé, lysé, se zřetelnou střední žilkou. Jsou 15 - 20 mm dlouhé a 3 mm široké, na konci špičaté, na bázi zúžené v řapík dlouhý asi jako polovina čepelí. První listy vyrůstají střídavě v podobě přízemní růžice, postupně jsou více dělené. První dva listy bývají trojdílné až trojsečné, s jednotlivými úkrojky obvejčitými, rozeklanými. Další listy jsou trojčetné, jednotlivé lístky jsou obvejčité, trojdílné až trojsečné, s jednotlivými úkrojky obvejčitě klínovitými, nepravidelně laločnatě pilovitými, na konci špičatými. Listy mají řapíky asi v délce čepelí listu, čepel na líci je lesklá. Celá rostlina je lysá.
Podle částí, pro které se tato petržel pěstuje, se rozlišují tři variety: foliosum – petržel listová nebo naťová, tuberosum – petržel kořenová a crispum – petržel kadeřavá.
Čeleď:Daucaceae – mrkvovité
Původ:Druh pochází ze Středomoří.
Výskyt:Rostlina se pěstuje v polích a zahradách pro kořen a list.
Množení:Rostlina se rozmnožuje pouze generativně nažkami, které zrají od srpna. Klíčení může probíhat v širokém rozmezí teplot, při vyšších teplotách klíčí rychleji, ale může klíčit i při teplotách kolem 4 °C. Vysévá se od února do dubna. Nažky vyseté v září klíčí částečně v říjnu, částečně v dubnu. Podle teploty začíná klíčení za sedm až osmnáct dní. Nažky si mohou klíčivost podržet tři roky.
Použití:V medicíně se používá kořen a plod, někdy i nať. Kořen je součástí některých čajových směsí. Hlavními obsahovými látkami jsou vitaminy a silice. Již ve staročeské kuchyni byla petržel vysoce hodnocena jako zelenina do polévek, omáček a tradičních velikonočních nádivek.
Nadměrné používání této zeleniny v období gravidity je nepřípustné. Je jedovatá pro papoušky a některá drobná zvířata.