Foto: Hrušeň
Detail
Kategorie Ovoce
Výška rostliny do 20 m
Barvy rostliny bílá
Tvary rostliny chocholík
Barvy listů zelená
Tvary listů pilovité
Typy listů listnaté, opadavé
Měsíce plodů Červen, Červenec, Srpen
Měsíce kvetení Březen, Duben, Květen
Požadavky rostliny slunce, polostín, propustné půdy, nenáročné
Použití rostliny solitéra, skupinové výsadby, v zemědělství, v potravinářství
Použitelné části rostliny plod
Popis

Moštové hrušky jsou menší a tužší, než hrušky stolní a tržní. Jsou to stromy vysoké až do 20m, opadavé, samosprašné. Délka jejich života je velmi dlouhá. Plody jsou velké až 10 x 7cm, proměnlivé, hruškovité, žluté, hnědé nebo červené. U těchto odrůd je rozhodující především množství plodů, proto byly předmětem výběru hlavně velké stromy, jejichž úroda nebyla ohrožována pasoucím dobytkem. Plody vypadají lákavě, jsou ale hořké a trpké, s vysokým obsahem taninu. Lisuje se z nich šťáva, která se kvasí na lehce alkoholický mošt zvaný perry.
Známe přibližně tři sta odrůd moštových hrušek. Mnohé byly pojmenovány vícekrát a existují v různých místních obměnách.

´Thorn pear´, která byla uvedena v roce 1676, je výrazně vzpřímená. ´Hastings a ´Brown Bess´ jsou časné odrůdy, které je možné konzumovat i moštovat.
´Holmer´ je pozdější odrůda, jednoúčelové, téměř nepoživatelné.
V 19. století usoudili pěstitelé, že účelnější jsou odrůdy s obojím použitím a vyšlechtili ´Blakeney Red´ a ´Cannock´.

Odrůdy skupiny Huffcap mají vysoké koruny a plody s velkou váhou. Pro odrůdy typu Rock, které poskytují silnější perry, se dosud někdy také používá názvu Huffcap.

Čeleď:
Rosaceae

Původ:
Moštové hrušky rozšířili Římané, ale záměrně byly vysazeny Normany. Jejich pěstování bylo tehdy v Normandii velmi rozšířené. I bez normanského vlivu by ovšem zřejmě vznikla řada hruškových sadů jako zdroj suroviny pro výrobu perry, zejména proto, že staré odrůdy nebyly k přímé konzumaci příliš vhodné.

Moštové hrušně doprovázely i první kolonisty do Severní Ameriky. Zatímco jablečný mošt cider si podržel svou oblibu až do současnosti, konzumace perry vymizela během 19.století. Nyní se tento nápoj vyrábí pouze vzácně s výjimkou několika málo specialistů.

Pěstování:
Moštové hrušky jsou méně náročné, než tržní nebo stolní, a vede se jim dobře i ve špatných půdách. Nemilují mělká nebo špatně odvodňovaní místa.
K pěstování ve skleníku jsou vzhledem k jejich mohutnému vzrůstu nevhodné. Je možné je pěstovat ve velkých nádobách, potom se ale zkrátí délka jejich života a plodivost bude slabší.
Jakmile se utvoří konečný tvar koruny, prořezáváme jen uschlé a napadené větve, Velké stromy ale musíme stále sledovat.

Mladé stromy se často pěstovaly mezi obilím nebo chmelem, dospělé v trávníku, často spásaném husami.
Moštové hrušky bohatě kvetou, jsou to vysoké atraktivní stromy, které mohou žít i několik set let. Tyto vlastnosti z nich tvoří ideální zámecké a sadové stromy, pro menší zahrady jsou ale příliš velké, s výjimkou roubů na zakrslých podnožích.

Hnojení:
Na jaře postřikujeme strom stimulátorem Bio-Algeen S-90.

Sklizeň:
Úroda bývá velká. Po několika desetiletích čekání získáme z jednoho stromu až dvě tuny plodů. Moštové hrušky se nedají uchovat a velmi rychle hnijí. Mošt se lisuje zpravidla z jedné odrůdy, doplňuje se cukrem a kvasinkami a nechává se fermetovat. Stolní a tržní odrůdy nejsou pro přípravu perry vhodné, mohou se ale zpracovat na hruškové víno.

Použití:
Moštové hrušky nejsou příliš chutné, ani když je upravíme tepelně. Odrůda ´Blakeney Red´ se kdysi s oblibou pekla.
Dřevo je výborným materiálem pro řezbářství. Jako palivo krásně provoní místnost.

Množení:
Moštové hrušně se běžně pěstovaly ze semen nebo roubovaly na podnože ze semenáčků s cílem získat co největší stromy. Nyní je možné roubovat je na zakrslé podnože např. kdoulové – získáme tak menší, snáze obhospodařované stromy.

Choroby, škůdci:
Moštové odrůdy trpí v omezené míře podobnými problémy jako jiné odrůdy hrušek, jejich vliv na obrovskou úrodu bývá ale zanedbatelný. Nebezpečná je bakteriová spála, způsobená erwinií, ale většinou tyto velké stromy jen stěží poškodí.
Nové fotografie rostlin