Detail
Kategorie |
Listnaté stromy |
Výška rostliny |
od 6 m
do 10 m
|
Barvy rostliny |
žlutá, červená
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
vejčité
|
Typy listů |
listnaté, stálezelené
|
Požadavky rostliny |
slunce, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod
|
Popis
Kakaovník pravý je vždyzelený strom vysoký 6 -10m s kmenem o průměru až 30cm a s bohatě rozvětvenou korunou. Mladé stromy mají bělošedou borku, starší hnědavou, dřevo kakaovníku je žluté až červené.
Listy jsou lesklé, kožovité, podlouhle vejčité. U tohoto stromu je známá tzv. kauliflorie neboli kmenokvětost.
Žlutavé až červené květy jsou pětičetné, malé. Plod je zpočátku zelený, později žlutý a hnědý, je dlouhý 10 -20cm a v průměru má 5 -10cm. Semena jsou hnědočervená až fialová, s papírovitým osemeněním, velikosti mandle. Jsou uložena v bělavé až načervenalé chutné dužině. Jejich usušením získáme kakaové boby.
Čeleď:Byttneriaceae – kakaovníkovité
Původ:Kakaovník pravý pochází z Jižní Ameriky. Odtud se rozšířil prostřednictvím Portugalců a Španělů do vlhkých tropů.
Výskyt:Tento strom se pěstuje nejvíce v africkém státě Ghana. V Evropě byly první továrny na zpracování kakaových bobů založeny v 18. století. U nás se kakaovník pěstuje jen v botanických zahradách, ale ani tam nepřináší plody.
Pěstování:Kakaovník se v tropických oblastech pěstuje na úrodné půdě, v údolích chráněných před větry, často v podrostu prosvětleného lesa.
Použití:Stromy bohatě kvetou, ale na jedné rostlině dozrává jen 50 -80 plodů. Zralé plody se opatrně odřezávají, půlí a vybírají se z nich semena i s dužinou, ta se musí fermetovat, aby se z nich odstranila tříslovinná hořká chuť. Během fermentace se původní barva mění na hnědou a semena získávají typickou kakaovou vůni a chuť. Potom se semena suší, zbavují osemení a zárodků a zbylé dělohy se melou a roztírají. Z takto získané kakaové hmoty se lisováním získává tuk zvaný kakaové máslo a zbylá hmota poskytuje kakaový prášek, který má nižší obsah tuku.
Množení:Strom se množí semeny nebo stonkovými řízky a očkováním.