Detail
Kategorie |
Listnaté stromy |
Výška rostliny |
do 20 m
|
Barvy rostliny |
žlutá
|
Tvary rostliny |
lata
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
okrouhlé, řapíkaté
|
Typy listů |
listnaté, stálezelené
|
Požadavky rostliny |
slunce, polostín, sucho, teplomilná, hlinité půdy
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod
|
Popis
Hruškovec přelahodný je v zemi svého původu vždyzelený strom vysoký až 20m. v ovocných sadech se jeho výšky omezuje, aby se daly plody dobře sklízet.
Listy jsou střídavé, řapíkaté, podlouhle oválné, mnohdy protažené na konci ve špičku, dlouhé nejvíce 30cm a široké 15cm.
Laty voňavých květů vyrůstají na koncích větví. Květy jsou podepřeny opadavými, hnědě chlupatými listeny, okvětní lístky jsou žlutavé, z vnější strany šedě chlupaté, tyčinek je 9 ve třech přeslenech, z nichž každá má na nitce dvě oranžová nektaria.
Semeník je jeden, dozrávající v dužnatý plod – peckovici, která je zelená až nafialovělá, kulovitá, častěji ale hruškovitá, dlouhá 7 -20cm, s hmotností až 0,5kg. Pecka tvoří až 35% celkové hmotnosti plodu, uvnitř je hořké semeno se dvěma velkými dělohami a nepatrným zárodkem.
Čeleď:Lauraceae – vavřínovité
Původ:Hruškovec je původem z tropické Ameriky, odkud se rozšířil do všech tropických a subtropických oblastí světa.
Výskyt:Tento strom se v současné době pěstuje kromě tropů a subtropů Střední Ameriky také v Africe a Austrálii, v jižním Španělsku, jižní Itálii a v jižní Francii.
Hospodářský význam mají pouze kultury v Kalifornii, na Havaji, Kubě, v Argentině, Brazílii, jižní Africe a v severní Austrálii.
Pěstování:Hruškovec dobře roste na všech nezamokřených a nezasolených půdách, bez trvalého zamokření. První úrodu dává za dva roky, pro obchod se sklízejí plody ze tříletých nebo čtyřletých rostlin.
Množení:Strom se pěstuje ze semenáčků, které se roubují nebo očkují.
Použití:Hruškovec se pěstuje pro dužnaté plody, které jsou ze všeho ovoce nejvýživnější, obsahují hodně provitaminu A a vitaminy B1,B2,E,D,K,PP, obsah vitaminu C je zanedbatelný.
Plody je třeba sklízet nedozrálé, zelené a tvrdé. Dužina zralých plodů měkne a pokožka získává nafialovělou barvu. Zralé plody je nutné ihned spotřebovat nebo zmrazit. Jsou vhodné k přípravě zeleninových salátů ve směsi s rajčaty, paprikami a cibulí, k přípravě majonéz, zmrzlin a koktejlů. Avokádový olej se používá v kosmetice.
Dřevo tohoto stromu je téměř bezcenné, protože je velmi měkké a křehké.