Detail
Kategorie |
Listnaté stromy |
Výška rostliny |
od 3 m
do 7 m
|
Barvy rostliny |
bílá, růžová
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
vejčité
|
Typy listů |
listnaté, stálezelené
|
Požadavky rostliny |
slunce, vlhko, teplomilná, lehké půdy, propustné půdy, náročné, vysoká vzdušná vlhkost
|
Použití rostliny |
v zemědělství, v lékařství, v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod
|
Popis
Citroník limonový je vždyzelený strom, roste pomalu, dosahuje výšky 3 - 7 m, na větvích má trny.
Listy jsou střídavé, vejčité, podlouhlé, kožovité, řapíky jsou bez křídel.
Květy vyrůstají v paždí listů nebo na konci větví. Korunních lístků je pět až osm, jsou nesrostlé, z vnitřní strany bílé, z vnější narůžovělé, kalich je srostlý. Tyčinek je velký počet.
Plod je bobule s 8 - 12 pouzdry, ve kterých je dužina s několika bezbílečnými semeny, která obsahují 2 - 3 zárodky. Je to tzv. polyembryonie.
Oplodí, které se skládá ze dvou vrstev, je lidově nazváno citrónová kůra. Vnější žlutá vrstva má množství siličných nádržek – říká se jí
flavedo a vnitřní je bílá –
albeno. V obou vrstvách jsou obsaženy pektiny a hořká látka limonem.
Čeleď:Rutaceae – routovité
Původ:Druh pochází z Přední Indie nebo z Číny. Pěstuje se v Kalábrii, na Sicílii, v Itálii, ve Španělsku, Americe, jižní Africe, Austrálii a v Rusku. V našich klimatických podmínkách se pěstuje pouze ve sklenících, kde přináší plody, nebo v domácnostech jako okrasná rostlina.
Pěstování:Pěstování citroníků je podobné jako pěstování našich ovocných strom. Vyžadují propustné půdy a údolí, kde je možná umělá závlaha, nebo svahy obrácené k moři. Citróny se sklízejí třikrát do roka.
Nejkvalitnější plody jsou z prvního květu sklizené v listopadu až březnu. Jsou žluté, šťavnaté, kyselé, aromatické. V dubnu sklízené citrony, označované jako vodové, jsou velké, bledé, s nerovných povrchem a s nízkým obsahem kyseliny citrónové i vitamínů. Třetí sklizeň se provádí od května do srpna. Plody z ní jsou zelené, málo šťavnaté, nepříliš kyselé a s drsným pórovitým povrchem.
Použití:Citrony obsahují kyselinu citrónovou, vitamin C, B2 a P, hodně jódu, minerály, karoteny, proteiny a malé množství cukru.
Obsahové látky se využívají v lékařství, při infekčních chorobách, kloubním revmatismu, na zažívací obtíže, dále v potravinářství, ve voňavkářství, při výrobě mýdel, k přípravě kyseliny citronové, citronového oleje a pektinů.
Dřevo citroníků je vhodné k soustružení a na řezbářské práce, protože je velmi tvrdé.