Foto: Kata jedlá
Detail
Kategorie Okrasné listem
Výška rostliny do 5 m
Barvy listů zelená
Tvary listů vstřícné, řapíkaté
Typy listů listnaté, stálezelené
Požadavky rostliny slunce, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy
Použití rostliny solitéra, skupinové výsadby, v lékařství
Použitelné části rostliny list
Popis

Kata jedlá je velmi důležitou surovinou v Somálsku , Etiopii a v arabském Jemenu, kde místní obyvatelé žvýkají její listy. Je to nízký strom nebo stálezelený keř vysoký 5m. jeho listy jsou střídavé i vstřícné, krátce řapíkaté, s čepelí dlouhou 5-8cm.

Rostlina se nikdy nestala populární mimo oblast svého pěstování, protože listy jsou účinné jen čerstvé. Je možné je uchovat pouze jeden den zabalené do chladných a vlhkých banánových listů. Pomalu druh proniká i do Evropy, dováží se letecky.

Čeleď:
Celastraceae – jesencovité

Původ:
Rostlina pochází z hor jižní Etiopie, kde roste planě na propustných půdách v chladnějších a vlhkých oblastech.

Pěstování:
Druh se pěstuje nebo roste zplaněle na plantážích, často spolu s kávovníky. Na plantážích se rostliny zastiňují, později se pěstují na přímém slunci. První sklizeň je možná první až třetí rok po vysazení. Sklízí se pravidelně 10 -15 let.

Množení:
Rostlina se množí vegetativně, hřížením nebo řízkováním.

Použití:
Drogou jsou mladé, křehké, zelenobílé až načervenalé výhony a mladé listy, které se žvýkají. V menším množství droga vyvolává vzrušení, které se projevuje pocitem radosti, zvýšením energie, útlumem pocitu hladu a ospalosti. Při vyšších dávkách je člověk družný, upovídaný, u chronických uživatelů se ale naopak objevuje apatie, neschopnost koncentrace a výkonu. Nadměrná konzumace vede k agresivitě a psychózám, halucinacím, poruchám srdečního rytmu a k impotenci.
Nové fotografie rostlin