Zpět na seznam

Kapara trnitá

Capparis spinosa

Detail
Kategorie Okrasné květem
Barvy rostliny bílá
Barvy listů zelená
Typy listů listnaté, stálezelené
Požadavky rostliny slunce, polostín, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy
Použití rostliny solitéra, v lékařství, v potravinářství
Popis

Kapara trnitá je keř, který má asi jeden centimetr velké, zelené kapary, známé koření. Často se mylně považují za plody, ale jsou to mladá poupata bílých květů.

V oblasti rozšíření rostliny se kapary používaly také k léčení nemocí sleziny, arteriosklerózy, artrózy a revmatismu. V kaparech byly nalezeny mezi jinými látkami flavonoidové glykosidy, rutin a glukokaparin.

Původ:
Kapara trnitá je původem ze zemí Středomoří, z pobřeží severní Afriky až k Asii.

Použití:
Kapary povzbuzují chuť k jídlu, podporují zažívání a mají močopudný účinek. V lidové medicíně se dříve používala i kůra keře. V kuchyni se používají sušená a naložená poupata ve směsi octa a oleje. Nejlepší kapary pocházejí z jižní Francie a jako nejchutnější se oceňují velmi malé kapary. Ve středomořském prostoru se také konzumují ostře chutnající, podlouhlé bobule jako „kaparová jablka“ nebo „kaparové okurky“.
Nové fotografie rostlin