Zpět na seznam

Čajovník čínský

Camellia sinensis

Detail
Kategorie Stále zelené
Výška rostliny od 1 m do 15 m
Tvary listů pilovité
Typy listů listnaté, stálezelené
Požadavky rostliny slunce, polostín, vlhko, mrazuvzdorná, humózní půdy
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Čajovník je stálezelená rostlina, odolná vůči mrazu. Už 5000 let se pěstuje v Číně a v Tibetu. Postupně se rozšířila do Indie, na Srí Lanku, do Japonska a na Přední Východ.

V 8. století se čajovník pěstoval v celé Asii. Do Evropy se dostal v roce 1610. V 19. století vzniklo v Indii a na Srí Lance mnoho čajových plantáží.

Divoce rostoucí čajovník může dorůst do výšky 12 -15m. Vyšlechtěné rostliny dorůstají do 1,5m, protože se průběžně zastřihávají. Listy má čajovník stálezelené, tuhé s pilovitým okrajem. Otrhávají se ručně, aby se nepoškodily. Stonek je červenohnědý, po celé délce z něj vyrůstají střídavé listy.
Nejdůležitější oblasti, kde se pěstuje čaj, jsou Indie, Japonsko, Srí Lanka, Čína, Jižní Amerika, Afrika, Írán a Indonésie. Jeho kvalita závisí na podnebí, na kvalitě půdy a nadmořské výšce, s jejíž stoupající tendencí výnosy čajovníku klesají, ale kvalita čaje je vyšší.

Některé druhy čaje se aromatizují, např. Earl Grey, který je ochucován bergamotovou silicí. Zelený i černý čaj pocházejí z jedné rostliny – čajovníku čínského. Podle druhu čaje se sušené listy zpracovávají různým způsobem.

Čaj má v mnoha zemích důležitou roli. Čajový obřad v Japonsku je rituálem. V Ázerbajdžánu popíjejí čaj pouze muži.

Čeleď:
čajovníkovité

Původ:
Čajovník čínský pochází z Dálného východu.

Použití:
Čaj z listů čajovníku je oblíbený na celém světě. Má povzbuzující účinky. Pro některé lidi je jeho pití obřadem.

Čaj podporuje trávení a činnost ledvin. Čajový obklad zmírňuje otoky očních víček, záněty očí a očních spojivek. Může být také použit na drobné řezné rány a odřeniny a při poštípáni hmyzem.
Éterický čajový olej se používá k výrobě parfémů.

Nadměrné pití čaje vyvolává podrážděnost, nespavost a bušení srdce. Účinky velkého množství taninu můžeme oslabit mlékem.

Čaj se připravuje z vrcholových částí výhonků a z mladých listů čajovníku. Listy obsahují kofein a teofylin a mají tak povzbuzující účinek. Čaj stimuluje mozkovou činnost, proudění krve a činnost srdce, pomáhá tak při duševní i tělesné práci.

Pěstování:
Čajovník musí mít ke svému růstu dostatek slunce nebo polostín, vlhkou půdu bohatou na živiny. Rostliny je nutné pravidelně zastřihávat, aby se podpořilo dorůstání nových vrcholových částí výhonku a aby se usnadnila sklizeň čaje.

Sklizeň:
Čaj se sklízí většinou ručně od května do září. Sbírají se vrcholy výhonků a listy pod nimi. Na černý čaj, pocházející hlavně z Indie a ze Srí Lanky, se mladé listy suší na vzduchu, potom se zahřívají a svinují a nakonec fermentují.

Zelený čaj, vyráběný v Číně, Tchai-wanu a v Japonsku, se nesuší tak dlouho, jak čaj černý a listy se nefermentují. Při zalití vroucí vodou se jeho stočení listy opět rozvinou a vydávají jemně kouřové aroma.

Množení:
Vysévá se na jaře, v březnu a v dubnu, když je čaj zralý, častěji se ale rozmnožuje řízkováním.
Nové fotografie rostlin