Detail
Kategorie |
Trvalky |
Výška rostliny |
od 40 cm
do 60 cm
|
Barvy listů |
modrozelená
|
Tvary listů |
zpeřené
|
Typy listů |
listnaté
|
Požadavky rostliny |
slunce, chudé půdy, propustné půdy
|
Použití rostliny |
skupinové výsadby, v lékařství, v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
list
|
Popis
Routa vonná je vytrvalá rostlina, za určitých podmínek odolá vůči zimě. Dorůstá do výšky 40 -60 cm. Roste převážně v oblastech kolem Středozemního moře. Je známá také pod názvy rutvička, děsník, gertrudka aj.
Římané ji používali spolu s česnekem a čerstvým kozím sýrem k přípravě vysoce aromatického koření, které nazvali „ moretum“. Bylo také zvykem dávat čerstvou routu pod matraci, aby se v ní neusadily štěnice. Od středověku se pěstovala jako léčivka i koření už nejen ve Středomoří, ale také ve střední Evropě v klášterních zahradách.
Routa vonná si v chladných ročních obdobích ponechává část svých ozdobných listů. Má rozvětvený stonek, který je dřevnatý pouze ve spodní části. Listy mají modrozelenou barvu, jsou oválné a lichozpeřené. Kořeny jsou světlé a vláknitě rozvětvené. Routa obsahuje žláznaté buňky, které vylučují éterické oleje. Ve Středomoří roste větší počet příbuzných druhů routy.
Routa kvete v alejích, zahradách a na dvorech.
Čeleď:routovité
Původ:Routa vonná pochází ze Středomoří.
Použití:Routa obsahuje éterické oleje, flavonglykosid rutin, třísloviny, kyselinu jablečnou a kyselinu salicylovou.
K léčebným účelům by měla být využívána s velkou opatrností, pouze pod odborným dohledem a v malém množství. V těhotenství se routa nesmí užívat vůbec, protože mí abortivní účinek. Při nadměrném užívání může routa způsobit krvácení a poruchy trávícího ústrojí.
Routa má uklidňující účinky, zmírňuje menstruační bolesti a plynatost, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje pocení a pomáhá při parazitech ve střevech. V homeopatii se z této byliny připravuje prostředek proti slabozrakosti a únavě očí.
Routa má výrazný kořenný pach a hořkou chuť. Sušením se její aroma zmírní, podobně jako u estragonu. Listy jsou vhodné do omáček, salátů, ragů a jiných pikantních jídel. V severní Itálii se routa také používá také k aromatizaci oblíbené vinné kořalky grappa.
Krásně tvarované listy routy můžeme usušit a použít k dekoraci.
Pěstování:Routa potřebuje slunné stanoviště, chudší, dobře propustnou půdu. Při dělení keříků routy používáme rukavice, protože rostlina může při dotyku zvýšit citlivost pokožky na světlo a vyvolat podráždění kůže.
Množení:Množíme na jaře semeny, nebo řízky, které jsme v létě předpěstovali. Na jaře můžeme keříky rozmnožovat dělením, ponecháme pouze hlavní výhonek.
Sklizeň:Listy otrháme před obdobím květu, uchováváme je čerstvé nebo sušené.