Detail
Kategorie |
Trvalky |
Výška rostliny |
do 45 cm
|
Barvy rostliny |
bílá
|
Tvary rostliny |
klas
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
celokrajné, vejčité
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Požadavky rostliny |
slunce, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, náročné, vysoká vzdušná vlhkost
|
Použití rostliny |
v lékařství, v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
stonek
|
Popis
Maranta třtinová je vytrvalá bylina, s 5 -45cm dlouhým, 1,5 -2cm tlustým, šupinatým oddenkem a s kolénkatým, 1 -3m vysokým stonkem.
Listy jsou střídavé, dvouřadě uspořádané, s celokrajnými, podlouhle vejčitými čepelemi. Spodní listy mají dlouhé řapíky, horní mají dlouhé objímavé pochvy.
Květy jsou bílé, souměrné s 3cípou trubkovitou korunou, uspořádány v koncovém klasovitém květenství.
Plod je jednosemenná tobolka, která puká třemi chlopněmi.
Čeleď:Marantaceae – marantovité
Původ:Druh pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, z Guayany a západní Brazílie. V současné době se pěstuje i ve Střední Americe, jihovýchodní Asii, na indickém poloostrově, v Austrálii a Jihoafrické unii.
Pěstování:Rostlina se v našich klimatických podmínkách pěstuje ve sklenících některých botanických zahrad, jiné druhy se pěstují jako pokojové.
Pěstuje se na hlubokých půdách a ve vlhkém prostředí s průměrnými teplotami alespoň 20°C, je velmi citlivá na mráz, v suchém podnebí dává jen drobné, na škrob chudé oddenky.
Sklízet se začíná když listy začínají žloutnout, asi za 10 -12 měsíců. Vyorané a vykopané oddenky se buď zpracovávají ihned, nebo se mohou před upotřebením několik týdnů skladovat. Sklizené oddenky se perou, loupají a krájejí na drobnější kousky, ze kterých se vyluhuje škrob, který se propíráním ve vodě čistí a potom suší. Marantový škrob je velmi jemný, bílý, bez chuti a zápachu.
Použití:Domorodí obyvatelé upravují oloupané oddenky jako potravinu. Oddenky se nedají používat syrové, protože jsou jedovaté, ale Indiáni používají šťávu z nich získanou jako prostředek proti účinkům šípových jedů, proti uštknutí jedovatými hady nebo bodnutí jedovatým hmyzem. Vařením a pečením se jedovatost oddenků ztratí a dají se pak použít jako brambory.
Většina oddenků se zpracovává na škrob, který je velmi výživný a lehce stravitelný, používá se tedy do dětských pudinků a v rekonvalescenci. Používá se také v textilním průmyslu, při výrobě čokolády a v pekařství. Odpadem při výrobě škrobu se krmí hospodářská zvířata nebo se jím hnojí.