Detail
Kategorie |
Letničky |
Barvy rostliny |
Nažloutlá
|
Tvary rostliny |
okolík
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
zpeřené, čárkovité
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Požadavky rostliny |
slunce, polostín, vlhko, hlinité půdy, propustné půdy, nenáročné
|
Použití rostliny |
v lékařství, v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
stonek, plod
|
Popis
Kopr vonný je vyšší, jednoletá bylina. Po oplození se květy kopru vonného vyvíjejí ve dvounažky, které se v době zralosti rozpadávají a odpadávají od plodonoše. Jsou ploché, v obrysu oválné, na vrcholu se zbytkem čnělky, na bázi s pupkem. Kolem nažky je úzký, světlý křídlovitý okraj, hřbetní strana je mírně vyklenutá, s třemi až čtyřmi žebry, břišní strana je plochá, s jizvou po plodonoši. Oplodí je lysé, hladké, matné až slabě lesklé, má hnědou, šedohnědou nebo zelenohnědou barvu, žebra jsou světlejší. Nažky jsou dlouhé asi 3,7 mm a 2 mm široké. Okolík obsahuje asi 500 dvounažek.
Klíční listy jsou úzce čárkovité, lysé 25 - 30 mm dlouhé a 1 mm široké, na konci špičaté, naspodu zúžené v krátký řapík, který je v místě přisedání poněkud rozšířený. První listy vyrůstají střídavě v podobě přízemní růžice, jsou v obrysu vejčité, několikanásobně zpeřené. První listy je dvakrát peřenosečný, s úkrojky úzce čárkovitými, na konci špičatými, další listy jsou většinou lichozpeřené, s jednotlivými lístky, dvakrát až třikrát peřenosečnými. Úkrojky posledního řádu jsou niťovitě čárkovité. Řapíky listů jsou 20 - 40 mm dlouhé, naspodu pochvovitě rozšířené. Celá rostlina je lysá.
Čeleď:Daucaceae – mrkvovité
Výskyt:Kopr se pěstuje především jako rostlina kořeninová na zeleninových zahrádkách. Dost často u nás zplaňuje na rumištích, ale nezdomácňuje. V Jižní Americe je úporným polním plevelem. Nažky mohou být šířeny větrem i vodou, ale nejvíce se o jejich stará člověk.
Množení:Kopr se rozmnožuje pouze generativně nažkami, které zrají od července do podzimu. Nažky si udržují klíčivost dva až tři roky.
Použití:Kopr vonný je orientální léčivá i kořeninová bylina. Ve starém Egyptě se používal proti bolestem hlavy, ve starém Římě se věřilo, že zvyšuje fyzickou sílu, proto si s ním gladiátoři před zápasem masírovali svaly a při slavnostech se jím věnčily hlavy. Je také první známou rostlinou dopingovou – přidával se profesionálním sportovcům do jídla. V Evropě se pěstuje od 3. století.
Hlavními obsahovými látkami jsou vitaminy, hlavně C a silice. Nať i plody se zužitkovávají v domácnosti, v potravinářském i konzervárenském průmyslu, při výrobě likérů a v parfumérii.