Detail
Kategorie Dvouletky
Barvy listů zelená
Tvary listů čárkovité, obvejčité, peřenosečné
Typy listů listnaté, opadavé
Požadavky rostliny slunce, sucho, hlinité půdy, nenáročné
Použití rostliny v lékařství, v potravinářství
Použitelné části rostliny plod
Popis

Kmín luční je dvouletá, v kultuře i jednoletá bylina. Plodem je dvounažka, rozpadající se v době zralosti ve dvě nažky. Nažka má v obrysu podlouhlý tvar, je rohlíčkovitě prohnutá. Na hřbetní straně je pět hlavních a pět vedlejších žeber, na břišní straně jizva po plodonoši. Vrchol nažky nese zbytek kalich a čnělky. Oplodí je šedohnědé nebo hnědé, žebra jsou světlejší. Délka nažek je asi 5 mm a šířka 1,1 mm.

Klíční listy jsou čárkovité, lysé, s patrnou střední žilkou, 20 - 25 mm dlouhé a 1 - 1,5 mm široké, na konci tupě špičaté a zúžené v řapík v délce asi poloviny čepele. První listy vyrůstají střídavě ve tvaru přízemní růžice, jsou postupně dělnější. První dva listy jsou trojčetné, jednotlivé lístky v obrysu obvejčité, peřenosečné, s rozeklanými úkrojky. Další listy jsou lichozpeřené dvoujařmé až vícejařmé, jednotlivé lístky oválné až podlouhlé, dvakrát peřenosečné, s čárkovitými úkrojky, žilnatými, zašpičatělými. Postavení lístků je kolmé až šikmé k listovému vřetenu. Listy jsou lysé, řapíky asi 20 - 50 mm dlouhé, báze řapíků jsou rozšířeny v dlouhou, blanitou pochvu.

Čeleď:
Daucaceae – mrkvovité

Výskyt:
Kmín luční roste na středně vlhkých až sušších loukách, pastvinách, u cest hlavně ve vyšších polohách.

Množení:
Rostlina se množí generativně. Nažky zrají od července do podzimu, na rostlinách vydrží středně dlouho. Klíční rostliny se objevují koncem léta a počátkem podzimu, nebo až na jaře.

Nažky jsou rozšiřovány větrem a zažívacím ústrojím zvířat, také člověk má na rozšiřování nažek velký podíl.

Použití:
Kmín luční je naším jediným domácím druhem používaným běžně jako koření. Je možné ho snadno zaměnit s jinými druhy této čeledi, jeho nažky se dají rozpoznat podle charakteristické vůně. V různých odrůdách se pěstuje na polích.

Plody kmínu patří mezi nejstarší koření. Používají se v domácnostech a potravinářském průmyslu do pečiva, do masových pokrmů a při vaření brambor. Používají se také v lihovarnickém průmyslu a v medicíně.
Nové fotografie rostlin