Detail
Kategorie |
Trvalky |
Výška rostliny |
od 2 m
do 4 m
|
Barvy rostliny |
žlutá
|
Tvary rostliny |
hrozen
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
kopinaté, řapíkaté
|
Typy listů |
listnaté, stálezelené
|
Požadavky rostliny |
slunce, polostín, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, náročné
|
Použití rostliny |
v lékařství, v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod
|
Popis
Kardamon obecný je vytrvalá, 2 -4m vysoká rostlina vyrůstající z tlustého masitého oddenku.
Listy jsou kopinaté, krátce řapíkaté s čepelí dlouhou až 70cm a širokou 8cm. Na rozhraní pochvy a čepele je podobně jako u našich trav tupý jazýček.
Květonosné lodyhy jsou na spodu porostlé šupinami a dorůstají výšky asi 60cm. Květy vyrůstají po 3 -6 v úžlabí úzkých, tupých podpůrných listenů a vytvářejí hroznovitá květenství. Květy mají nazelenalou trojcípou korunu a jen jednu plodnou tyčinku. Ostatní tyčinky jsou srostlé v nápadný pysk, který je na okraji žlutý a uvnitř modře a bíle proužkovaný.
Plod je trojboká podélně rýhovaná, žlutavá až hnědá tobolka, která je 1 -2cm dlouhá a v průměru má asi 0,8cm. Semena jsou zploštělá, napříč vrásčitá, červenošedá až červenohnědá, dlouhá 3 -7mm a obalena tenkým bezbarvým arillem. V tobolce je jich větší počet.
Čeleď:Zingiberaceae – zázvorníkovité
Původ:Kardamon pochází z Přední Indie, kde roste planě ve vlhkých horských lesích, zejména na Malabarském pobřeží.
Výskyt:Kromě země svého původu roste kardamon také na Srí Lance a pěstuje se také na Jávě, Antilách a v Guatemale.
Pěstování:V našich klimatických podmínkách kardamon nelze pěstovat. Pěstuje se na vlhkých hlinitých půdách, ve výšce 600 -1500m n.m. na místech chráněných před větrem.
Množení:Rostlina se množí převážně oddenky.
Použití:Tobolky se sklízejí krátce před dozráním, zbavují se stopek a často se vybělují. Semena se ponechávají v tobolkách až do upotřebení, aby se zabránilo vypařování silice, které obsahují 3,5 -8%. Silice kardamonová velmi krásně voní.
Semena kardamonu se používají jako koření při výrobě uzenin, v pekařství a při přípravě pokrmů v domácnosti. Silice kardamonu se uplatňuje v potravinářském průmyslu při výrobě perníku, cukrovinek, čokolády, v likérnictví a také v tabákovém průmyslu a ve voňavkářství.
V lékařství se používá proti plynatosti, srdeční slabosti a jako posilující prostředek, přidává se do tinktur pro zlepšení chutě a vůně.