Detail
Kategorie |
Trvalky |
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
okrouhlé, řapíkaté
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Požadavky rostliny |
slunce, vlhko, hlinitopísčité půdy, nenáročné
|
Použití rostliny |
v lékařství
|
Použitelné části rostliny |
stonek
|
Popis
Jestřabina lékařská je vyšší vytrvalá bylina. Její nepukavé lusky se někdy druhotně otevírají pod vlivem povětrnostních podmínek v zimě nebo v předjaří, většina semen se ale dostává do půdy až po rozkladu oplodí. V obrysu jsou lusky čárkovité, na vrcholu zúžené v zobánek, mají vyniklou žilnatinu, oplodí je matné, lysé až roztroušeně chlupaté, světle hnědé. Lusky jsou dlouhé asi 3,5 cm a široké 0,25 cm. Plody obsahují kolem šesti semen a jsou sestaveny asi do třiceti přímých, hroznovitých plodenství.
Semena mají ledvinitý tvar, někdy jsou slabě zploštělá, zejména na vrcholu. Semenný pupek je okrouhlý, výrazný, konec kořínku je slabě odstálý. Osemení je hladké nebo jemně nepravidelně bradavičnaté, má olivově zelenou, světle nebo rezavě hnědou barvu. Semena jsou asi 3,5 mm dlouhá a 2 mm široká.
Klíční listy jsou podlouhlé, asi 12 mm dlouhé, na konci zaokrouhlené, krátce řapíkaté, s nepatrnou střední žilkou. První listy vyrůstají střídavě na stonkových článcích, jsou postupně diferencované. První list je okrouhlý až široce obvejčitý, čepel je velká asi 10 mm, řapík je dvakrát delší než čepel. Druhý a třetí list je dvoučetný, jednotlivé lístky jsou podlouhle obvejčité, 13 - 14 mm dlouhé, na konci uťaté a kratince hrotité, s velmi krátkými řapíčky. Listy mají řapíky asi dvakrát delší než čepele lístků. Další listy bývají trojčetné, lístky jsou tvarově podobné a postupně se vyvíjejí listy suchozpeřené s jednotlivými lístky úžeji podlouhlými. Listy mají naspodu vyvinuty drobné kopinaté palisty. Klíční rostlina je lysá.
Čeleď:Viciaceae – vikvovité
Původ:Rostlina pochází z jižní Evropy.
Výskyt:Druh u nás zdomácněl, roste na loukách a v břehových křovinách.
Použití:Nať je ceněna ve farmacii. Tvoří složku čajové směsi Diabetan používá se také v lidovém léčitelství. Kdysi bývala význačnou pícninou a kořen se používal k zvýšení dojivosti. Je také ceněna včelaři.