Detail
Kategorie |
Trvalky |
Výška rostliny |
do 1 m
|
Barvy rostliny |
bílá
|
Tvary rostliny |
okolík
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
zpeřené, řapíkaté
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Měsíce kvetení |
Květen, Červen, Červenec
|
Požadavky rostliny |
polostín, vlhko, hlinité půdy, propustné půdy, nenáročné, humózní půdy
|
Použití rostliny |
skupinové výsadby, v lékařství
|
Použitelné části rostliny |
list, stonek
|
Popis
Čechřice vonná je vytrvalá rostlina, vysoká až 120cm. Má vícehlavý oddenek, oblé duté lodyhy nahoře větvené a vyplněné bílou aromatickou dužinou. Listy jsou dva až třikrát zpeřené, dlouze řapíkaté, jasně zelené, na rubu šedě chlupaté. Barva listů se na podzim mění na nafialovělou. Malé bělavé květy složené do bohatých okolíků rozkvétají od května do července. zralé plody jsou tmavě hnědé, lesklé a ostře žebernaté. Celá rostlina po rozemnutí voní anýzem.
Rodové jméno „Myrrhis“ je odvozeno z řeckého slova, které znamená „vonící myrhou“. Druhové jméno „odorata“ pochází z latinského „odorus“ neboli „vonný“ a vztahuje se ke sladké vůni rostliny. Dřívější rodové jméno „Choerophyllum“ znamená „list, který potěší srdce“.
Je pravděpodobné, že čechřici přivezli do Británie v dávných dobách mnichové. Bývala cenným lékem a staří bylinkáři prohlašovali, že je tak neškodná, že není možné ji použít chybně. Považovala se za zvlášť vhodnou pro starší osoby, které jsou těžkopádné a bojácné.
Čechřice byla zasvěcena sv. Cecílii, a v Anglii se jí proto někdy říkalo „sweet cis“. Bývala také spojována s pannou Marií. Květy a listy se sušily a přidávaly do kadidla, aby pozvedly náladu a vyvolali pocit radosti a štěstí při různých oslavách. Semena macerovaná ve včelím vosku sloužila jako leštící prostředek na kouzelné hůlky, hole a na jiné dřevěné magické pomůcky.
Jednoduchá leštěnka na dřevo se také připravovala rozdrcením čerstvých semen, nábytek se pak potíral olejnatou šťávou. Čerstvé listy se přidávaly do nápojů podávaných při oslavách letního slunovratu.
Původ:Čechřice je původem z Evropy z Alp.
Pěstování:Tato rostlina vyžaduje živné humózní půdy a slabě zastíněné polohy. Roste planě v hornatých krajích, zejména v horských nivách.
Sběr:Mladé rostliny se mohou sbírat podle potřeby. K zajištění dostatečné zásoby čerstvých listů odstřiháváme tvořící se okolíky květů. Nezralé plody se sbírají, dokud jsou zelené, zralé se sbírají, když se zbarví dohněda. Nezralé plody se mohou zavařit nebo usušit, listy se usuší a uloží ve sklenicích, oddenky se na podzim vyryjí, důkladně omyjí, oloupají a naloží do vína nebo do brandy.
Množení:Čechřice se množí semeny, která se vysévají přímo do volné půdy výhradně na podzim, protože k vyklíčení potřebují několik měsíců s nízkými teplotami. Na jaře i na podzim se čechřice může množit dělením oddenků. Jakmile rostlina jednou zakoření, bude se sama rozmnožovat semeny.
Použití:Oddenek vyluhovaný v brandy je vynikajícím tonikem, zejména pro starší osoby. Oddenek je také možné vyluhovat ve vodě a pít jako čaj při poruchách trávení a při kašli. Listy dodají sladkou chuť pokrmům a jsou cenným přírodním sladidlem pro diabetiky.