Zpět na seznam

Jedle kavkazská

Abies nordmanniana

Foto: Jedle kavkazská
Detail
Kategorie Jehličnany
Výška rostliny od 50 m do 60 m
Šířka rostliny od 1 m do 2 m
Barvy listů zelená
Typy listů jehličnaté, stálezelené
Měsíce plodů Červenec, Srpen, Září, Říjen, Listopad
Požadavky rostliny slunce, nenáročné
Použití rostliny solitéra, v zemědělství
Popis

Tato jedle je vysoká 50 -60m s průměrem kmene 150 -200cm. Má průběžný kmen a štíhlou jehlancovitou korunu.
Jedle rostoucí v Evropě a v přilehlých oblastech – severní Afrika, Blízký východ, Kavkaz, mají převážně izolované areály. Nejvýchodnější z nich zaujímá jedle kavkazská, pojmenovaná podle přírodovědce Alexandra Nordmanna, který ji v přírodě nalezl.
Jedle kavkazská má vejčité, šupinami kryté pupeny bez pryskyřice, jehlice jsou vespod hřebenitě uspořádané, svrchu mírně kupředu směřující, někdy naznačeně dvoustranně rozložené, na lící temně zelené, lesklé, na rubu s dvěma bledými pruhy. Jehlice jsou velmi husté, až 3cm dlouhé a 2,5cm široké, na konci okrouhlé a vykrojené, měkké.
Samčí šištice jsou červené a práší v květnu, zralé šišky mají válcovitý tvar a jsou až 15cm velké, tmavohnědé, nápadně ronící pryskyřici. Plodní šupiny jsou klínovité , celokrajové, podpůrné šupiny za nimi vyčnívají a jejich špičky jsou dolů ohnuté. Rozpadají se v listopadu.

Čeleď:
Pinaceae – borovicovité

Původ:
Jedle kavkazská roste v horách při východním pobřeží Černého moře, od Kolchidy po Kavkaz a na několika místech v Malé Asii. Je součástí rozlehlých lesů, tvořených smrkem východním a bukem východním. Do západní Evropy byla dovezena brzy po svém popsání, do Anglie v letech 1810 -1848, na Sychrov do Čech v roce 1845, možná dříve. Z Polska je o ní zmínka už v roce 1806.

Pěstování:
Jedle kavkazská byla zprvu pěstována jednotlivě, po poznání jejích dobrých vlastností byla postupně introdukována i do lesních porostů jako možná náhrada za mizející jedli bělokorou.
Jedle kavkazská je málo proměnlivá a s ostatními evropskými jedlemi snadno křížitelná.
Nové fotografie rostlin