Detail
Kategorie |
Houby |
Výška rostliny |
od 3 cm
do 5 cm
|
Šířka rostliny |
od 2 cm
do 5 cm
|
Měsíce plodů |
Březen, Duben, Květen
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Smrž špičatý je jedlá, tržní houba. Její klobouk je okrově hnědý, hnědošedý až olivově hnědý, tence masitý, křehký, pravidelně kuželovitý, s tupě hranatými a protaženě okrouhlými jamkami a zaoblenými hranami. Nebývá příliš velký, je vysoký 30 -90mm a široký 20 -50mm.
Třeň je pravidelně válcovitý, dolů trochu ztlustlý, hladký, vysoký 30 -50mm a široký 15 -30mm, bělavý nebo světle okrový, dutý a křehký.
Dužina je tenká, bělavě šedavá nebo světle okrová, křehká, nenápadné, smržovité chuti a vůně.
Výtrusy jsou elipsoidní, na povrchu hladké, bezbarvé, bez tukových kapek. Výtrusný prach je krémový.
Smrž špičatý je velmi podobný příbuznému
smrži vysokému (Morchella elata), který se liší hlavně tím, že má protažené jamky klobouku a třeň delší než výšku klobouku. Někdy se oba smrže spojují v jeden druh. Podobný je také
smrž pražský (Morchella pragensis).
Výskyt:Tento smrž roste od března do května v lesích všeho druhu, nejčastějí na jejich okrajích, v zahradách a parcích, v nížinách a předhoří. Není příliš častý.
Použití:Všechny smrže jsou jedlé, chutné a všestranně využitelné, můžeme je dusit na másle, připravit s vajíčkem, plnit masem, zeleninou nebo dávat do polévky. Chutné jsou i další pokrmy, pudink ze smržů, pomazánka nebo smrže s majonézou. Smrže se špatně suší, možná jen celé plodnice navlečené na režné niti. Z usušených smržů je dobrý houbový prášek. Čerstvé houby se před použitím nemusí spařovat.