Zpět na seznam

Ryzec syrovinka

lactarius volemus

Detail
Kategorie Houby
Výška rostliny od 5 cm do 10 cm
Měsíce plodů Červenec, Srpen, Září
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Ryzec syrovinka je jedlá netržní houba. Klobouk má hnědý až žemlově červený, bez barevných pásů, lysý, matný a velmi pevný. V mládí je polokulovitý, podvinutý, později rozložený, uprostřed mírně vmáčklý. Bývá široký 80 -140mm. Lupeny jsou husté, na třeň sbíhavé, žlutavě bílé, ronící bílé, sladké a lepkavé mléko, které na vzduchu žloutne až téměř hnědne. Lupeny jsou na poraněných místech zahnědlé, vysoké 4 -8mm.

Třeň je tlustý, hladký, rovný, plný, velmi pevný a tvrdý, dost krátký 50 -100mm a tlustý 15 -25mm. Je zbarven podobně jako klobouk, ale světleji.

Dužina je bělavá, tuhá a křehká. Chuť i vůně jsou v mládí nasládlé, ve stáří ale houba páchne po rybině. Málo červiví.

Výtrusy jsou téměř kulovité, jemné, ostnaté, síťnaté, bezbarvé. Výtrusný prach je krémový až světle okrový.

Syrovinku můžeme zaměnit s některými palčivými ryzci, s ryzcem ryšavým, který bývá menší, měkčí, s ostrým hrbolkem uprostřed klobouku a s bílým, ostře palčivým mlékem, nebo ryzcem hnědým, který je okrově hnědý a má uprostřed klobouku oblý hrb a vodnaté nahořklé mléko. Záměna je také možná s ryzcem dubovým, který roste pod duby, nepálí, ale není velmi chutný, je měkčí a jeho hnědá barva má růžový nádech.

Výskyt:
Ryzec syrovinka roste ve všech lesích na vyhřátých místech od konce července do konce září ve vysokých borových hájích.

Použití:
Tato houba je oblíbená, výborně chutná zejména osolená a opečená na ohni, nebo na plotně. Vynikající je smažená na oleji s kmínem. Někdy se používá syrová, což ale není vhodné pro osoby s citlivým žaludkem.
Nové fotografie rostlin