Detail
Kategorie |
Houby |
Výška rostliny |
od 5 cm
do 10 cm
|
Měsíce plodů |
Červenec, Srpen, Září
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Ryzec syrovinka je jedlá netržní houba. Klobouk má hnědý až žemlově červený, bez barevných pásů, lysý, matný a velmi pevný. V mládí je polokulovitý, podvinutý, později rozložený, uprostřed mírně vmáčklý. Bývá široký 80 -140mm. Lupeny jsou husté, na třeň sbíhavé, žlutavě bílé, ronící bílé, sladké a lepkavé mléko, které na vzduchu žloutne až téměř hnědne. Lupeny jsou na poraněných místech zahnědlé, vysoké 4 -8mm.
Třeň je tlustý, hladký, rovný, plný, velmi pevný a tvrdý, dost krátký 50 -100mm a tlustý 15 -25mm. Je zbarven podobně jako klobouk, ale světleji.
Dužina je bělavá, tuhá a křehká. Chuť i vůně jsou v mládí nasládlé, ve stáří ale houba páchne po rybině. Málo červiví.
Výtrusy jsou téměř kulovité, jemné, ostnaté, síťnaté, bezbarvé. Výtrusný prach je krémový až světle okrový.
Syrovinku můžeme zaměnit s některými palčivými ryzci, s ryzcem ryšavým, který bývá menší, měkčí, s ostrým hrbolkem uprostřed klobouku a s bílým, ostře palčivým mlékem, nebo ryzcem hnědým, který je okrově hnědý a má uprostřed klobouku oblý hrb a vodnaté nahořklé mléko. Záměna je také možná s ryzcem dubovým, který roste pod duby, nepálí, ale není velmi chutný, je měkčí a jeho hnědá barva má růžový nádech.
Výskyt:Ryzec syrovinka roste ve všech lesích na vyhřátých místech od konce července do konce září ve vysokých borových hájích.
Použití:Tato houba je oblíbená, výborně chutná zejména osolená a opečená na ohni, nebo na plotně. Vynikající je smažená na oleji s kmínem. Někdy se používá syrová, což ale není vhodné pro osoby s citlivým žaludkem.