Detail
Kategorie |
Houby |
Výška rostliny |
od 3 cm
do 8 cm
|
Šířka rostliny |
od 3 cm
do 10 cm
|
Měsíce plodů |
Červen, Červenec, Srpen, Září, Říjen
|
Popis
Ryzec dubový je hojná houba s kloboukem v průměru 3 -10cm velkým, dost masitým, v mládí sklenutý, pak ploše rozložený, se sklopeným okrajem a prohloubeným středem bez hrbolu, zřídka je celý miskovitý nebo mělce nálevkovitý, někdy trochu nesouměrný, ve stáří laločnatě zvlněný až zprohýbaný, na okraji trochu hrbolkatě rýhovaný. Zavlhka je slizký, brzo ale suchý, víceméně ojíněný až blýskavě lesklý, zrnkovitě vločkovitý, rozpraskávající, přitiskle krátce plstnatý, drsně vrásčitý. Je červenohnědý až ryšavě hnědý, pak skořicově hnědavý až masově rezavý, nakonec špinavě šedohnědý, na okraji s několika jemně vyznačenými pásy, za suchého počasí až kožově plavý a při usychání často s vodnatými pásy nebo skvrnami.
Lupeny jsou husté, 2 -4mm, některé až 7mm vysoké, nestejné, připojené k třeni až sbíhavé, někdy s malým zoubkem, zřídka vidličnatě rozvětvené, zpočátku bělavé až světle masově narůžovělé s šedožlutým odstínem, špinavě okrové, v dospělosti světle skořicové s vínově načervenalým odstínem, s okrouhlými až rezavými skvrnami po otlačení, nakonec od výtrusného prachu bíle poprášené. Třeň je válcovitý, často různě zprohýbaný, 3 -8 x 0,5 -2cm velký, plný, pak úzce dutý, zbarvený jako klobouk, dole sytě purpurově hnědý, ojíněný, hladký, blýskavě lesklý, s nečetnými drbonými podélnými prohlubeninami.
Dužina je skořicově nahnědlá, dole v třeni hnědá, uprostřed třeně skoro bílá, nad lupeny v klobouku často s vodnatým pásem. Má mírnou, trochu nahořklou a štiplavou chuť, ale ne palčivou, ve stáří má slabý štěničný pach. V mládí roní mléko smetanově až krémově nažloutlé, na vzduchu neměnící barvu, s nahořklou chutí. Výtrusný prach má slonovinovou barvu, výtrusy jsou kulvité nebo trochu vejčité, jejich stěna je hustě ostnitá a ostny jsou spojeny lištnami v hřebínky. Mezi bazidiemi jsou vřetenovité cystidy.
Příbuzný
ryzec marcipánový (Lactarius marcipanis) má slabou vůni jako marcipán, barvu ryšavě a špinavě hnědou, nečistou, při okraji klobouku s kroužky, jinde se skvrnami hnědými nebo ve stáří dožluta vybledlými. Klobou na obvodě poraněním nebo stářím šedne až černá a ve stáří páchne plošticemi. Roní hojně bílé sladké mléko, které má později nesnesitelně ostrou chuť.
Výskyt:Ryzec dubový roste od června do konce října v doubravách nebo ve smíšených lesích pod duby na různých geologických podkladech.
Ryzec marcipánový roste v bučinách i jiných listnatých lesích.
Použití:V době, kdy roste ryzec dubový, bývá dostatek jiných lepších hub, takže je zbytečné ho sbírat, i když je jedlý, ale nevalné jakosti.
Ryzec marcipánový není jedlý.