Detail
Kategorie |
Houby |
Výška rostliny |
od 3 cm
do 12 cm
|
Měsíce plodů |
Květen, Červen, Červenec, Srpen, Září, Říjen
|
Požadavky rostliny |
humózní půdy
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Pečárka pochvatá je jedlá houba používaná jen pro průmyslové zpracování. Klobouk je široký 40 -150mm, bílý nebo slabě nažloutlý, lysý, polokulovitý, v mládí někdy pokrytý blanou, později na temeni stlačený, s okrajem dlouho podvinutým.
Lupeny jsou masově růžové, později čokoládové, úzké 2 -6mm.
Třeň je bílý, plný, válcovitý, kratší než průměr klobouku 30 -120mm a dost tlustý -20 -40mm. Na bázi je botka s ohrnutým okrajem. Na třeni je dost velký rýžkovaný prsten.
Dužina je bílá, šťavnatá, mírně narůžovělá, příjemné vůně a chuti.
Výtrusy jsou kulovité, výtrusný prach narůžovělý.
Jen velmi malá pravděpodobnost je záměnit pečárku za jedovatou muchomůrku jízlivou nebo bílou. V systemative pečárek vládne určitá nejednotnost, je možné se setkat s jiným rozdělením nebo s jiným názvem.
Výskyt:Pečárka pochvatá roste v přírodě jen vzácně, roztroušeně od května do října, nejvíce
v sprnu, na hnijících substrátech - kompostech, smetištích, na vyhnojených místech mimo les i v osadách a městech. Má lepší pěstitelské vlastnosti než pečárka zahradní. Její plodnice se dovedou prodírat s velkou silou a nadzvednou i dlažbu či betonovou desku.
Použití:Pečárka pochvatá je chuťově velmi dobrá houba vhodná pro všechny úpravy, do samostatných pokrmů, pod maso, se zeleninou i pro všechny druhy konzervace.