Zpět na seznam

Pečárka hnědá

Agaricus brunnescens

Foto: Pečárka hnědá
Detail
Kategorie Houby
Výška rostliny od 4 cm do 8 cm
Měsíce plodů Červen, Červenec, Srpen, Září, Říjen
Požadavky rostliny humózní půdy
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Pečárka hnědá je jedlá houba používaná k průmyslovému zpracování. Klobouk má široký 50 -120mm, pevný, tlustě masitý, zpočátku polokulovitý, na temeni ztlačený, později rozložený. Povrch má hedvábný, hnědavý až tmavě hnědý, uprostřed většinou hladký, od středu radiálně do šupin potrhaný. Na okraji bývají bývají vlnaté zbytky plachetky.

Lupeny jsou v mládí bílé, brzy ale růžoví, záskávají barvu čokoládově hnědou až téměř černou.

Třeň je dlouhý 40 -80mm, většinou kratší než průměr klobouku, tlustý 10 -30mm, válcovitý, hladký, bělavý s blanitým bílým závojem, který zanechává velký prsten.

Dužina je bílá, šťavnatá, na řezu většinou mírně masově červenající, později rezavějící, příjemně voní a chutná.

Výtrusy jsou široce vejčité až kulovité, purpurově hnědé, výtrusný prach je purpurově hnědý.

Výskyt:
Pečárka hnědá roste mimo les na pohnojených místech, loukách, kompostech a polích, pěstuje se také uměle. V přírodě se objevuje od června do října, nejčastěji v srpnu.

Použití:
Tato pečárka je středně velký druh. Je to výborná jedlá houba, nejchutnější z tržních pečárek hub vůbec. Není ale v přírodě běžná. Je vhodná pro všechny kuchyňské úpravy. U pečárek nemůžeme hovořit doslova o tržních houbách, protože pečárky sbírané v přírodě se nesmějí prodávat na trzích. Prodávat se mohou pouze pěstované žampiony.
Nové fotografie rostlin