Detail
Kategorie |
Houby |
Měsíce plodů |
Červenec, Srpen, Září, Říjen
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Krásnoporka mlynářka je jedlá tržní houba, vhodná zejména pro průmyslové zpracování. Je to bělavá houba podhorských lesů, oblíbená pro přípravu houbového prášku.
Klobouk je světlý, bělavý, nepravidelný, masitý a na temeni často rozpukaný, široký 30 -100mm.
Trubky jsou bílé, později nažloutlé, nízké 2 -4mm, mírně na třeň sbíhající. Ústí trubek jsou velmi jemná.
Dužina je bílá, později citronově žloutnoucí, velmi tuhá, nečervivějící, nevýrazné chuti i vůně.
Výtrusy jsou téměř kulovité, bezbarvé, neamyloidní. Výtrusný prach je bílý. Třeň je krátký, bílý, tuhý.
Jméno mlynářka vzniklo současně se jménem žemlička, které patří blízce příbuzné krásnoporce žemličce, a to ve vztahu k její barvě. Bílá mlynářka připomíná bílou mouku, okrově zbarvená žemlička již upečenou žemli. Žemlička je méně tuhá, proto hodnotnější. Jiná jména pro mlynářku jsou choroš ovčí, krásnoporka ovčí, kobylí hlava, šafářka.
Výskyt:Mlynářka roste v létě a na podzim, od července do října, ve všech lesích, zejména jehličnatých podhorských.
Použití:Houba je velmi tuhá, proto je její použití velmi omezené. Menší stravitelnost je možné zmírnit dušením nebo vařením. Dobře se připravuje. Jako tržní houba je určena především pro průmyslové zpracování, ale prodávala se i na trhu. Doma se konzervuje do octového nálevu nebo se z ní připravuje houbový prášek.