Zpět na seznam

Hřib žlutomasý

Boletus chrysenteron

Detail
Kategorie Houby
Šířka rostliny od 3 cm do 8 cm
Měsíce plodů Červen, Červenec, Srpen, Září, Říjen
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Hřib žlutomasý je jedlá, chutná hřibovitá houba, lidově zvaná „babka“. Klobouk je 30 -80mm široký, zprvu polokulovitý, později vyklenutý, v mládí sametový, poté lysý, hnědý, olivově hnědý, okrově hnědý.

U starších plodnic je klobouk políčkovitě rozpukaný a pod pokožkou vínově načervenalý. Trubky jsou vysoké 4- 11mm, nejdříve bledě žluté, později zelenožluté až olivově zelené, na řezu modrají. Ústí trubek jsou velká, hranatá, stejně zbarvená jako trubky a také na otlačených místech modrají. Třeň je dlouhý 30 -70mm, válcovitý, dole ztenčený, žlutý nebo žlutohnědý, ve střední nebo dolní části většinou karmínově červený.

Dužina je světle žlutá, na vzduchu slabě modrající, ve třeni místy načervenalá, na bázi až hnědá a tuhá. Často bývá velmi červivá a snadno plesniví. Čerstvá dužina má nevýraznou vůni a nakyslou chuť. Výtrusy jsou elipsovitě vřetenovité, hladké, okrově hnědé. Výtrusný prach je hnědavě olivový.

Záměna za jedovatou houbu není možná. Tento hřib je velmi proměnlivý a vytváří různé variety.

Výskyt:
Tento hřib roste od června do října v jehličnatých a listnatých lesích, ale také mimo les po lípami, v zahradách a parcích. Bývá dost hojný.

Použití:
Mladé plodnice této houby jsou vhodné pro všechny druhy úprav. Mohou se nakládat do octového nálevu i sušit. Starší plodnice jsou velmi měkké.

Tato houba je zařazena do seznamu tržních hub vzhledem k časté červivosti a náchylnosti k plesnivění a obtížné přepravě.
Nové fotografie rostlin