Detail
Kategorie |
Houby |
Šířka rostliny |
od 3 cm
do 8 cm
|
Měsíce plodů |
Červen, Červenec, Srpen, Září, Říjen
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Hřib žlutomasý je jedlá, chutná hřibovitá houba, lidově zvaná „babka“. Klobouk je 30 -80mm široký, zprvu polokulovitý, později vyklenutý, v mládí sametový, poté lysý, hnědý, olivově hnědý, okrově hnědý.
U starších plodnic je klobouk políčkovitě rozpukaný a pod pokožkou vínově načervenalý. Trubky jsou vysoké 4- 11mm, nejdříve bledě žluté, později zelenožluté až olivově zelené, na řezu modrají. Ústí trubek jsou velká, hranatá, stejně zbarvená jako trubky a také na otlačených místech modrají. Třeň je dlouhý 30 -70mm, válcovitý, dole ztenčený, žlutý nebo žlutohnědý, ve střední nebo dolní části většinou karmínově červený.
Dužina je světle žlutá, na vzduchu slabě modrající, ve třeni místy načervenalá, na bázi až hnědá a tuhá. Často bývá velmi červivá a snadno plesniví. Čerstvá dužina má nevýraznou vůni a nakyslou chuť. Výtrusy jsou elipsovitě vřetenovité, hladké, okrově hnědé. Výtrusný prach je hnědavě olivový.
Záměna za jedovatou houbu není možná. Tento hřib je velmi proměnlivý a vytváří různé variety.
Výskyt:Tento hřib roste od června do října v jehličnatých a listnatých lesích, ale také mimo les po lípami, v zahradách a parcích. Bývá dost hojný.
Použití:Mladé plodnice této houby jsou vhodné pro všechny druhy úprav. Mohou se nakládat do octového nálevu i sušit. Starší plodnice jsou velmi měkké.
Tato houba je zařazena do seznamu tržních hub vzhledem k časté červivosti a náchylnosti k plesnivění a obtížné přepravě.