Detail
Kategorie |
Houby |
Výška rostliny |
od 6 cm
do 10 cm
|
Měsíce plodů |
Červenec, Srpen, Září
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Hřib plstnatý je jedlá tržní houba. Klobouk má široký 30 -100mm, zpočátku polokulovitý, později vyklenutý, jemně kožovitě sametový, žlutě až tmavě olivový, hnědavý, většinou nerozpukaný, pod pokožkou žlutý, suchý, nelesklý, semišový.
Trubky jsou vysoké 4 -14mm, přirostlé, zpočátku sytě žluté, později olivové. Ústí jsou velká, hranatá, zvětšující se od kobouku ke třeni, nejdříve živě žlutá, později červenohnědá.
Třeň je dlouhý 60 -100mm a silný 15 -20mm, válcovitý, dolů se zužijící, plný, nahoře význačně rýhovaný. Je žlutý až žlutohnědý, někdy s červeným nádechem.
Dužina je v klobouku bělavá, ve třeni žlutavá, na řezu jen nepatrně modrá, voní slabě po ovoci a příjemně chutná.
Výtrusy jsou vřetenovitě elipsoidní, hladké, žlutohnědé, výtrusný prach hnědoolivový.
Tento hřib se nedá zaměnit za žádnou jedovatou ani jedlou houbu. Občas se zaměňuje s babkou, od které se liší nerozpukanou, kožovitě sametovou pokožkou klobouku, žlutým třeněm bez červeného zbarvení, které je pro babku typické. V dřívějších atlasech se uváděl pod názvem poddoubník.
Výskyt:Hřib plstnatý roste od července do konce září v listnatých nebo smíšených lesích nejčastěji pod duby. V jižních Čechách roste v čistých borovinách. Je možné ho najít v křovinách, příkopech, na okraji zejména listnatých lesů, někdy ve stromořadích.
Použití:Je to výborná houba porovnatelná s hřibem hnědým a lepší než babka. V kuchyni je všestranně využitelný, do směsí, na sušení, do octového nálevu. Málo červiví.