Detail
Kategorie |
Houby |
Výška rostliny |
od 3 cm
do 11 cm
|
Šířka rostliny |
od 4 cm
do 15 cm
|
Měsíce plodů |
Červen, Červenec, Srpen, Září
|
Požadavky rostliny |
písčité půdy
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Hřib modračka je jedlá, velmi chutná houba, lidově zvaná „hřib sadní“, modrák sadní“, „hřib lipový“ nebo „hřib zahradní“. Klobouk je široký 40 -150mm, zpočátku polokulovitý, podvinutý, později vyklenutý, dužnatý, na povrchu v dospělosti většinou světle nebo tmavě hnědý, někdy olivově hnědý, velmi jemně plstnatý. Trubky jsou vysoké 8 -12mm, ke třeni připojené, nejdříve žluté, později zahnědlé, s jemnými, rozšířenými, zdvojenými ústími.
Třeň je dlouhý 30 -110mm a tlustý 20 -30mm, většinou zpočátku tlustý nebo soudkovitý, později válcovitý, dole vždy zúžený, zahnědlý, nahoře žlutý. Dužina je na řezu zpočátku žlutá, později se mění do tmavomodra a poté opět odbarvuje. Vůně i chuť jsou příjemné, mírně nakyslé. Výtrusy jsou elipsoidní, nažloutlé, výtrusný prach je olivový.
Záměna s jedovatou houbou není možná, ani s jedlými hřiby ho nezaměníme. Podle toho, zda roste ve stínu nebo na slunci mění barvu klobouku od citronově žluté přes hnědočervenou do hnědé.
Výskyt:Hřib modračka roste na písčitých půdách od června do září, nejčastěji pod lípami, výjimečně i pod buky, duby nebo olšemi.
Použití:Tento hřib je mírně nakyslý, ale ve všech pokrmech, i smaženicích výborný. Mladé, zdravé plodnice je možné sušit. Od použití odrazuje intenzivní modrání dužiny.