Zpět na seznam

Hřib dutonohý

Boletus cavipes

Foto: Hřib dutonohý
Detail
Kategorie Houby
Výška rostliny od 3 cm do 6 cm
Měsíce plodů Červenec, Srpen, Září, Říjen
Požadavky rostliny hlinité půdy
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Hřib dutonohý je jedlá tržní houba. Klobouk má oranžově žlutý, často i červenavě hnědý, zpočátku klenutý, ale brzy rozložený, měkký, pružný. Povrch má pokrytý tmavšími, do soustředěných kruhů umístěnými plstnatými šupinkami. Uprostřed klobouku je typický vyklenutý hrbolek. Je široký 30 -100mm.

Trubky jsou vysoké 10mm, póry jsou nápadně velké, protáhlé a dělené přehrádkami, v mládí zastřené bílým závojem, který brzy zmizí a zanechá jen nevýrazný hnědý prsten.

Třeň je krátký jen 30 -60mm, tlustý 5 -20mm, válcovitý, dole mírně ztlustělý, hnědavý, uvnitř v celé délce dutý. Odtud pochází jeho název.

Dužina je šťavnatá, žlutavá, neměnlivá, jedlá, mírně nakyslé chuti a příjemné vůně.

Výtrusy jsou hladké a žluté, výtrusný prach žlutavý.

Záměna s jedovatými houbami nehrozí. Tomuto hřibu se trochu podobá také jedlý, ale vzácný klouzek tridentský (Boletus tridentinus), který roste na vápnitých půdách, na klobouku má jen mírně vyniklý hrbolek, sbíhavě oranžové trubičky a bílý závoj, který přechází v bílý prsten. Třeň má plný. Hřib dutonohý se nejlépe pozná podle velkých ústí trubek a dutého třeně. Má dva základní odstíny - kaštanově hnědém a oranžově žlutém. Lidových názvů má tato houba jen málo. Na Berounsku jí říkají dutonožka.

Výskyt:
Hřib dutonohý roste na hlinitých půdách pod modříny od konce července do října, někdy do listopadu.

Použití:
Tento hřib je celkem chutný využitelný pro všechny kuchyňské úpravy. Je možné ho konzervovat, např. v octovém nálevu. Jeho sušení je složité. Není příliš vhodné ho připravovat samotný, je lépe ho použít do směsí, protože má svíravou chuť.
Nové fotografie rostlin