Detail
Kategorie |
Houby |
Šířka rostliny |
od 5 cm
do 12 cm
|
Měsíce plodů |
Červenec, Srpen, Září, Říjen
|
Požadavky rostliny |
vlhko
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Holubinka tečkovaná má klobouk široký 5 -12cm, v mládí je polokulovitý, pak ploše rozprostřený a talířovitě prohloubený, masitý, dosti pevný, růžově až tmavě vínově červený, lilákově nafialovělý, někdy s červenohnědým odstínem, uprostřed až černofialový a pak často bělošedými krupičkami tečkovaný, místy vybledající do okrové až žluté barvy, s tupým okrajem, v mládí vždy bělavě ojíněným. Lupeny jsou v mládí tenké a husté, později tlustší a oddálené, křehké, u třeně někdy příčně spojované, 4 -11mm vysoké, nejprve bílé, později mdle slámově nebo voskově žluté až máslové, někdy na ostří růžové, ve stáří s ostřím popelavě šednoucím až černajícím. Třeň je mohutný, 3 -7 x 1,5 -3cm velký, válcovitý, zřídka mírně kyjovitě ztlustlý, plný, pak vycpaný, bílý, řidčeji světle nažloutlý nebo zčásti růžově nadechlý, v dospělosti šedě žilkovaný, od dolejška černající. Dužina je křehká, bílá, na lomu a stářím šednoucí, někdy poraněním napřed zrůžoví a pak šedne. V mládí má dosti palčivou chuť, později zcela mírnou a slabou ovocnou vůni. Výtrusný prach je smetanově nažloutlý až světle okrový. Výtrusy jsou oválné, na povrchu s jemnými a hustými kuželovitými osténky.
Dost podobná je
holubinka jahodová (Russula paludosa), která je v mládí poněkud palčivá, ale jedlá. Má živě červenou barvu bez fialových odstínů, její dužina šedne jen nepatrně ve stáří v třeni, lupeny na ostří někdy červenají, ale nešednou, její výtrusy mají výraznou síťovitou ornamentiku s hrubými bradavkami.
Šednutím dužiny se mnohem více podobá holubince tečkované
holubinka odbarvená (Russula decolorans), která má klobouk meruňkově oranžový nebo cihlově červený bez fialových odstínů. Mikroskopicky se liší většími výtrusy s výraznější ornamentikou. Roste na podobných místech a je jedlá.
Z červených holubinek roste často na lesních mokřinách, v mechu a rašeliníku v jehličnatých lesích mírně jedovatá
holubinka vrhavka (Russula emetica), která má klobouk jasně červený, skoro jako vlčí mák, třeň a dužinu čistě bílé, nešednoucí, lupeny dlouho čistě bílé, později jen slabě nažloutlé. Má od mládí velmi ostře palčivou chuť a může vyvolat zvracení. Nedoporučuje se příliš ji ochutnávat a nespolknout kousek syrové plodnice. Po dokonalé tepelné úpravě není snad jedovatá.
Výskyt:Holubinka tečkovaná roste hojně a často ve skupinách od července do října ve starých jehličnatých lesích na zastíněných místech, zejména mechovitých, v lesních mokřinách i na rašeliništích, především v podhorských polohách.
Použití:Holubinka tečkovaná je jedlá a chutná.