Detail
Kategorie |
Houby |
Šířka rostliny |
od 6 cm
do 10 cm
|
Měsíce plodů |
Červenec, Srpen, Září, Říjen, Listopad
|
Použití rostliny |
v potravinářství
|
Popis
Holubinky jsou velmi bohatý rod. U nás roste téměř sto druhů, v celé Evropě asi sto padesát. Mezi holubinkami jsou druhy jedlé a nejedlé, opravdu jedovaté druhy neexistují. Po požití některých ostře palčivých druhů nastane silné zvracení.
Mezi nejchutnější druhy patří holubinka mandlová a
holubinka kolčaví (Russula mustelina).
Holubinka mandlová má klobouk 6 -10cm široký, masově červený, hnědavý. Lupeny jsou medově bílé, ve stáří rezavějící. Třeň je 5 -10 x 1,3 -2,5cm velký, bílý, dole rezavějící. Dužina je bílá, pod kapkou síranu železnatého rychle oranžoví, výtrusný prach je bílý, výtrusy skoro kulovité, tenkostěnné, tečkovaně bradavičnaté na povrchu. Cystidy jsou vřetenovité.
Holubinka kolčaví má klobouk 5 -13cm široký, okrový, okrově hnědý. Lupeny jsou bělavé, pak sametové. Třeň je 3 -10 x 1,5 -3cm velký, bílý, někdy rezavě skvrnitý. Dužina je bílá, zvolna světle hnědnoucí, pod kapkou síranu železnatého se zbarvuje červenooranžově. Výtrusný prach je krémový, výtrusy bezbarvé, široce elipsoidní, tenkostěnné, amyloidní, jemně bradavičnaté, zřídka síťovitě propojené. Cystidy jsou vřetenovité.
Příjemnou chutí a tvrdými masitými plodnicemi je holubince mandlové blízce příbuzná
holubinka bukovka (Russula heterophylla) se základní barvou klobouku má zelenou. Zbarvením podobná holubince mandlové je
holubinka celokrajná (Russula integra). má červenohnědě zbarvený klobouk se žlutými skvrnami, lupeny jsou v dospělosti okrově žluté.
Čeleď:Russulaceae - holubinkovité
Výskyt:Holubinka mandlová roste v létě a na podzim v suchých doubravách, borech a bučinách, nebo na jejich okrajích. Je hojná v nížinách a pahorkatinách, na kyselých a vápnitých půdách. Neroste na rašeliništích, ani v horách.
Holubinka kolčaví roste v horských jehličnatých lesích, hlavně pod smrky a jedlemi. Plodnice se objevují v létě a na podzim, v některých oblastech zcela chybí.
Holubinka mandlová i holubinka kolčaví se vyskytují v celé Evropě a v Asii, holubinka mandlová roste i v Severní Americe.
Použití:Holubinka mandlová i holubinka kolčaví patří mezi nejchutnější druhy, které se hodí ke všem kuchyňským úpravám. Mohou se i smažit. Za syrova mají příjemnou nasládle oříškovou chuť, vůně je nevýrazná.