Detail
Kategorie |
Ostatní léčivé rostliny |
Výška rostliny |
od 50 cm
do 100 cm
|
Barvy rostliny |
fialová, bílá, růžová
|
Tvary rostliny |
hrozen
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
celokrajné, vejčité
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Měsíce kvetení |
Červenec, Srpen
|
Požadavky rostliny |
slunce, polostín, vlhko, teplomilná, propustné půdy, náročné, humózní půdy
|
Použití rostliny |
v lékařství, v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod
|
Popis
Sója luštinatá je jednoletá, v případě některých kultivarů dvouletá rostlina vysoká od 0,5 do 1m, rezavě hnědě chlupatá s přímou, větvenou lodyhou s listovým, podobným listoví fazolovému. Listy jsou trojčetné, palistnaté, lístky okrouhle vejčité až eliptické, celokrajné s drobnými palístky. Květní hrozny jsou úžlabní a mají 5 až 8 květů, kultivary 15 až 20 květů. Kalich je trubkovitý, koruna starorůžová, lehce fialová nebo i bílá. Plodem jsou lusky 3 až 8 x 1cm, dvou až čtyřsemenné. Kvete v červenci a srpnu.
Čeleď:Fabaceae - bobovité
Původ:Sója je původem z východní Asie, v současné době se běžně pěstuje v mnoha zemích, u nás v teplejších oblastech. Často zplaňuje.
Sklizeň:Sklízí se sójové boby, ze kterých se také vyrábí sójový olej.
Použití:Sója obsahuje plnohodnotné bílkoviny, čtrnáctkrát více bílkovin než drůbeží maso, čtyřikrát více než slepičí vejce a třikrát více než hovězí maso. Obsahuje také cenné fosfolipidy, jako např. lecithin a cephallin. Je bohatá na minerální soli - draslík, hořčík, vápník, fosfor, měď, železo, mangan, zinek, nikl a kobalt, z vitamínů pak provitamin A, vitamíny B1,B2, C,D,E a K.
Sója má dobrý vliv na krvetvorbu a nervovou soustavu i na látkovou výměnu. Je prospěšná při cukrovce, krevních chorobách, neurasthenii, při chorobě z ozáření, při ateroskleróze.
Vhodné je zejména sójové mléko, které mírně tlumí překyselení žaludku a je neocenitelnou potravinou pro alergiky.
Sójové boby při pravidelné konzumaci výrazně snižují hladinu cholesterolu, upravují krevní tlak, chrání před tvorbou žlučových kamenů a snižují riziko rakoviny prsu.
Jako dietní potravina nemá sója stanovenou průměrnou ani maximální dávku, měla by se jíst minimálně jednou týdně.
Ze sóji se vyrábí sójové mléko, maso, hrubá a hladká mouka, sójový sýr tofu a omáčka tamari. Na klíčení se používá sója v podobě malých zelených kuliček pod názvem mungo.
Sójovou mouku používáme formou za tepla připravených kašovitých obkladů na změkčování různých boulí, zatvrdlin a otoků. Pokud vznikne příliš řídká kaše, zahušťuje se hladkou pšeničnou moukou.
V homeopatii se sója nepoužívá. Je poměrně silně zásadotvorná a při přehnané konzumaci má negativní vliv na životnost červených krvinek.
Obsah látek v sóje důležitých pro stavbu a celkovou existenci organismu:
vápník - 250mg%
hořčík - 247mg%
draslík -1740mg%
fosfor - 580mg%
železo - 11,5mg%
mangan - 4mg%
sodík -4mg%
zinek - 1mg%
Obsah vitamínů:
vitamín B2 - 1,0mg%
vitamín B2 - 0,5mg%
vitamínB3 - 2,5mg%
vitamín B6 - 0,7mg%
vitamin C - stopy
vitamín E - 15,3mg%