Zpět na seznam

Pažitka

Allium schoenoprasum

Detail
Kategorie Trvalky
Výška rostliny od 10 cm do 60 cm
Barvy rostliny fialová, růžová
Barvy listů zelená
Požadavky rostliny slunce, polostín, vlhko
Použití rostliny v potravinářství
Popis

Pažitka je víceletá rostlina, odolná vůči zimě. Dorůstá výšky 10 -60cm. Je příbuzní s cibulí a česnekem. U nás je známá pažitka pravá nebo pobřežní. Má fialové paličky květů a dlouhé, trubkovité, na konci špičaté listy. Květy rozkvétají počátkem léta a jsou jedlé stejně jako lisy, které mají sytě zelenou barvu. Semena jsou černá, asi 3mm dlouhá, chutnají po cibuli.

Pažitka čínská ( Allium tuberosum) připomíná česnek. Pěstuje se hlavně v jihovýchodní Asii.Před 4000 lety slavný cestovatel Marco Polo přivezl tento druh pažitky na Západ.

Čeleď:
liliovité

Použití:
V kuchyni lze listy pažitky použít nadrobno nakrájené ke zdobení pokrmů, k dochucení másla, tvarohu a pomazánek, na brambory, vejce, ryby, na remulády a omáčky. Sušenou pažitku uvedeme do čerstvého stavu pokapáním citrónovou šťávou. Květy můžeme ozdobit různé pokrmy.
V lékařství se pažitka nepoužívá, ale je dobrá na podporu trávení, obsahuje velké množství vitaminu A,E a minerálních látek.
Pažitka je díky svým fialovým květům, také rostlina okrasná. Vyjímá se jako obruba záhonu, ale můžeme ji pěstovat i v květináči. Pěstuje se především jako kuchyňská bylinka ke kořenění pokrmů. Pokud ji vysadíme v blízkosti růží, dokáže je ochránit před plísňovými chorobami a mšicemi.

Pěstování:
Pažitka potřebuje slunce nebo polostín, výživnou, vlhkou a dobře propustnou půdu.
Květy musíme odštipovat, aby se rostlina příliš nevysílila. Po odkvětu nať ztrácí své aroma a měli bychom ji seříznout krátce k zemi, aby mohly dorůst nové zelené výhonky. Na jaře rostlinu co nejdříve seřízneme. Pokud ji zakryjeme na jaře a na podzim ochranou fólií, můžeme období sklizně prodloužit až o devět měsíců. K sušení se pažitka příliš nehodí, protože sušením ztrácí své aroma, můžeme ji ale skladovat mraženou.

Množení:
Na jaře, v dubnu a v květnu, vyséváme, na podzim, v září a v říjnu, nebo jaře množíme dělením kořenů.
Nové fotografie rostlin