Detail
Kategorie |
Květiny |
Výška rostliny |
do 100 cm
|
Barvy rostliny |
žlutá
|
Tvary rostliny |
okolík
|
Barvy listů |
zelená
|
Tvary listů |
zpeřené
|
Typy listů |
listnaté, opadavé
|
Měsíce kvetení |
Červenec, Srpen
|
Požadavky rostliny |
slunce, polostín, vlhko, nenáročné
|
Použití rostliny |
v lékařství, v potravinářství
|
Použitelné části rostliny |
plod, kořen
|
Popis
Pastinák setý je dvouletá až 100cm vysoká rostlina řepné vůně s vřetenovitým, bělavým oddenkem. Přímá lodyha je hranatě rýhovaná, drsná až chlupatá, nahoře větvená. Listy jsou 3 -4 zpeřené , naspodu leskle zelené, u báze krátce pýřité. Okolíky vtoří 8 -12 okolíčků dvounažky, na hřbetě světle trojžeberné, okrouhle vejčíté a ploché jsou až 8mm dlouhé a 5mm široké, po stranách mají dvě úzká křídla. Rostlina kvete v červenci a srpnu.
Původ:Pastinák setý pochází z Přední Asie.
Výskyt:Pastinák u nás roste hojně na loukách a u cest. Běžně se pěstuje jako zelenina a někdy zplaňuje.
Použitelná část:Používá se kořen.
Sběr:Po odkvětu rostliny se kořen vykopne a po rychlé a důkladném omytí se suší. Zralé plody se sklízejí na podzim, většinou v září. Obě rostlinné části se suší ve stínu, k dosušení je můžeme dát do teploty nepřesahující 40°C. Obě drogy mají kořenitý pach a ostrou chuť.
Použití:Kořen obsahuje silici, pektin, sacharózu, glykosid a bílkoviny. Z účinných látek je to alkaloid pastinacin. Dále se zjistily furokumatiny. Plody obsahují až 0,25% silice. Na jaře obsahuje kořen asi 9mg% vitamínu C, později až 30mg %.
Pastinacin tlumí křeče hladkého svalstva. Droga působí diureticky, sedativně a jako prostředek povzbuzující chuť k jídlu. Používá se vnitřně ve formě nálevu jako spazmolytikum, mírné siuretikum a roborans při močových potížích a bolestech z kaménků a při nechutenství. Pastinák se používá jako zelenina buď salátová nebo jinak upravená, pro vysoký obsah vitamínu C a bílkovin.
Při častém zacházení s čerstvou rostlinou se mohou u někoho vlivem působení furokumaninů objevit dermatitidy. V Anglii je pastinák velmi oblíbený jako salátová zelenina, která může nahradit petržel a celer.